Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
22. Фебруар 2016 / 21:54    2949 Views  

Менталне мапе

Специфичност примене оваквог начина учења је у томе што се истовремено користе обе мождане хемисфере. Познавајући чињеницу да је логичка - лева хемисфера а креативна - десна хемисфера, ми мапирамо наш ум употребом појмова које користе обе мождане половине. Левој су потребне чињенице а десној описи тих чињеница.

Како се цртају мапе ума?

Централни мотив се поставља на средину папира, потом се низом асоцијација надграђује и тако рашчлањује кључно постављена идеја. Пожељно је да основни мотив буде цртеж као и да се за његов приказ употребљавају три боје како би се створила илузија тродимензионалности и тиме додатно олакшало памћење. Саветује се употреба само једног асоцијативног термина као и вијугаве линијице као спој између појмова. Суштина је визуализација теоријског садржаја.

Која је примена мапа ума?

Менталне мапе су своју најзначајнију примену нашле у систему образовања и пословном свету. Тако конципиране информације су изврстан подсетник. Селективан метод и графичка шема гарантују да ће време намењено учењу бити конструктивно искоришћено. Подстицање креативности и свеобухватније размишљање као и тенденција повезивања градива кроз овакав преглед градува представља ефикасан начин учења и притом поспешује трајност запамћеног.

Израду менталних мапа потпомогла је и технологија креирајући програме и апликације за компијутерске и телефонске уређаје. Цртање мапа ума уз помоћ софтверских програма додатно штеди време и чини целу технику учења занимљивијом.

Windows iOS, OS X Android
1. FREEPLANE 1. iMINDMAP 1. MINDJET
2. FREEMIND 2. iBRAINSTORM 2. MINDOMO
3. BLUMIND 3. MINDMEISTER

Сазнај још:

Творац технике учења уз помоћ менталних мапа је Tony Buzan. Комплетну књигу можете преузети ОВДЕ.

Сања Ђурђевић

Повезане странице