Новости 3 Студентски профил Moodle
Blog

Како бих припремала испите када бих поново била студент основних студија

Савети и искуство студента након завршених основних студија

Ауторка: Ана Пупавица | 08. Новембар 2022 | 1434 Views
Како бих припремала испите када бих поново била студент основних студија
#studenti

Није реткост да када неко започиње нешто њему потпуно ново и непознато, жели да прикупи разна искуства и саслуша савете од других који су већ прошли кроз сличан пут. Овај блог има за циљ да представи једно свеже искуство проласка кроз основне академске студије. Надамо се да ћете приликом следеће припреме испита на изабраном факултету успети да искористите бар неки од савета које ћемо представити у наставку блога.

1. Посматрајте спремање испита као пројекат.

Како замишљате свој рад када бисте били главни и одговорни на одређеном пословном пројекту? Један од првих пројеката у вашој каријери може бити управо спремање испита, а ваш први послодавац је ваш факултет. Ако посматрате ствари на овај начин, може се десити да осетите одговорност и пронађете мотивацију да пратите план који сте направили. Сваки пројекат поседује стратегију за реализацију, па направите и ви своју. Стратегија ће се наравно разликовати од испита до испита, јер све су то појединачни пројекти. Ако овако поставите ствари, избећи ћете монотоност која је, сложићемо се, једна од највећих непријатеља учења у континуитету.

2. Пратите свој осећај.

Често де дешава да одређени студент нема баш исто искуство са испитом за који неформално важи неко правило, попут: ”Овај испит је најтежи на години, сви га преносе у наредну.” Највећа грешка коју можете направити током студија је да одустанете и пре него што сте почели. Не заборавите, не постоје два идентична искуства са истим испитом, јер је сваки студент индивидуа за себе и свачији склоп интересовања и талента је барем у нијансама различит. Дајте себи за право да кажете да је нешто тешко, само онда када то и докажете, односно направите бар један покушај.

3. Идите на предавања.

Нешто што ми је увек, али баш увек олакшало спремање испита јесте праћење предавања. Овим путем сам увек могла да на разумнији начин схватим градиво. Друга добра ствар је уштеда времена за спремање испита, јер предавање помаже код приоритизације информација. Следећи бенефит предавања је то што се на овај начин упознаје професор који ће касније бити испитивач. Вероватно никада нисте размишљали о томе, али много је лакше усмено одговарати код особе коју донекле познајеш, него код особе коју си видео на само једном или два предавања.

4. Вежбајте испитна питања и пронађите што више практичних примера.

Како бисте стекли брзину рада и упознали се са формом испита, неопходно је вежбати што више примера који су се претходно појављивали на испиту. Поред овога, додатна вредност је да док учите теоријски део испита, истражите или се сетите примера из праксе који потврђују претходно обрађену теорију. Поред тога што ће вам ово олакшати да запамтите градиво, професори ће веома ценити ваше интересовање за тему и ван наставне јединице.

Поред свега овога, треба да пронађете свој лични рецепт за учење и заправо после неколико спремања испита научите како се учи. Кроз самопосматрање и детањну анализу, можете пронаћи методу која ће вам обезбедити високу вероватноћу успешности полагања сваког наредног испита. Све што је потребно на почетку је стрпљење и воља. Желим вам пуно успеха у учењу за наредне испите!


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije