Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
14. Април 2016 / 02:02    3868 Views  

7 техника за боље памћење и брзо савладавање градива

Данас постоје бројни курсеви за брзо памћење и лакше савладавање градива, али такође постоји и неколико начина путем којих подстичемо мозак за бржу обраду информација, и све то у кућним условима и са мало труда!

  1. Пре свега, добар сан је предуслов за подстицање добре меморије. Препорука психолога је да се сваке ноћи одспава од седам до девет сати. То се назива квалитетан сан, који омогућава организму правилан рад и регуларно трошење енергије. Истраживања су показала да неиспаваност ремети ниво концентрације и повећава ризик од заборављања.
  2. Организам треба подстаћи и добром храном, а људски мозак најбоље реагује на апсорпцију хране богате антиоксидантима, попут боровнице, зеленог чаја, тамне чоколаде, броколија итд.
  3. Најбоље место за учење је место које је мирно, тј. где нема сметњи попут ТВ-а или музике. Било какве сметње утичу на ремећење концентрације, а самим тим и на могућност памћења.
    MEF fakultet
  4. Према многобројним истраживањима, читање наглас је одлично за подстицање меморије. На исти начин излажете градиво и у школи, тако да и на тај начин „пробијате“ трему од јавног наступа.
  5. Када учите нову материју и нове информације, најбоље би било када бисте могли да их повежете са већ постојећим информацијама. Можете материју визуелно представити и претворити их у графиконе, карте или цртеж.
  6. Мнемотехника помаже у бољем памћењу градива. Она представља вештину повезивања појмова, речи или фотографија са информацијама. Тако, на пример, можете уместо скупова појмова да направите картице са њиховим почетним словима.
  7. Понављање градива након два сата. Када се градиво понови неколико пута, лакше ћете га запамтити на дугорочне стазе. Кампањским учењем (данас за сутра) у мозак улази превише информација које не могу бити правилно обрађене, па се те исте информације јако брзо изгубе.

Кристина Јауковић Јоцић

Повезане странице