Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
14. Јун 2017 / 15:50    6961 Views  

Интервју: доц. др Комлен Лаловић

С обзиром на то да су информационе технологије као научна дициплина, али и као професионална делатност у експанзији, јасна је потреба савременог друштва за школовањем и усавршавањем инжењера информационих технологија. Какво је Ваше становиште поводом академских студија а какво поводом специјализованих курсева из информатичких области?

Ово је јако комплексно питање и не може се дати кратак и јасан одговор. Оно што може дати неку ближу одредницу ка ставу је одговор на питање „Шта желите од образовања?“.

Неформално образовање – курсеви до 1 године трајања обезбедиће полазнику да брзо савлада нову материју / технологију али ако има одређено предзнање у ИТ-у и тако може дати значајан ефекат. Уколико нема ама баш никаквог предзнања ефекти су прилично мали.

Формално образовање је озбиљнији приступ ка будућем занимању и темељан, управо чиме ће се и на дуге стазе студентима вишеструко исплатити. Ви нашим студијама у ИТ-у добијате занимање, знање, звање и спремни сте за ИТ професију, која је доста плаћенија од других. Факултетом добијате далеко бржи развој у Intermediate и Senior програмера, а самим тим и веће поштовање, утицај и зараду.

Увек бих саветовао формално образовање и факултет, сада са свог аспекта.

Може ли средњошколац и без предзнања из области програмирања, оперативних система, рачунарске графике и сл, након четворогодишњег школовања бити адекватно едукован из тих области?

ДА! И те како! Гимназијалци су нам далеко најбољи студенти као и на већини факултета управо због правог приступа у образовању и широком опусу образовања. Потребно је само озбиљно и темељно радити на факултету и то континуирано. ИТ професија не трпи кампањце. А кад је реч о томе да ли се може уписати овакав вид студија без средње стручне школе из сродних области, укратко, ја сам завршио Војну гимназију, а донедавно сам радио као Team Lead и Senior Java Developer!

Иако информатика спада у природне науке, за које је једно од основних начела да су егзактне, свакако да није све предвидиво, поготову због брзине и могућности мултидисциплинарног развоја. Сложићемо се да ни Александар Бел није предвидео да ће нам телефон служити и за е-пошту и за могућност праћења видео-садржаја или наставе. У којим сферама сматрате да ће ИТ највише допринети кроз 15 година?

Свакако да не бих сада о великану као што је гдин Грејем Бел, али управо то и јесте примена свих данашњих ИТ грана до неслућених могућности. То и јесте лепота и драж програмирања, никада не можете научити све! Сваким даном јављају се нове гране, области, невероватна је брзина развоја. То не постоји ни у једној другој области, свакако не у Природно-математичком научном пољу.

Зато и јесте изазов за младе - млади воле да истражују и буду активни у раду без граница.

Ви сте управо својим патентом за биометријско утврђивање родитељства дали допринос не само развоју информатике, већ и медицине, али и социјалног права, а надасве цивилизацијског развоја. Према Вашим сазнањима, у којим областима се највише тежи ка примени ИТ-а?

Управо тако и хвала Вам што сте то приметили. Изузетно је мали број људи код нас који уопште схвата шта су иновације заштићене патентом у Србији и у свету и да је најбитнији развој управо заснован на њима. Како бих проникао у срж биометријских система, у великој мери морао сам да се бавим и медицином, неонатологијом и гинекологијом да бих свој патент успешно релизовао и заштитио га на светском нивоу. Сада сам један просечан гинеколог...(смех) Шалим се, наравно.

Узевши у обзир научни аксиом да се једино минуције отиска прста бебе формирају до 7. месеца раста беба у стомаку мајке, дакле пре рођења, тако је то било важно истражити и емпиријски потврдити.  На крају смо успели у томе -  мој тим и ја, али, наравно, темељно изучавајући и медицину.

Рекао бих да све области теже да примене ИТ, само су неке више успешне а неке мање. Дакле, доћи ће сви до нужности примене ИТ-а без обзира на то у којој научној сфери делују, само је питање времена и цене свега тога.  Они који касне скупо ће то платити - и новцем и временом. Но, ИТ највише примењују људи у ИТ-у, за шта ћемо се сложити да је штавише и природно, јер га једино у потпуности разумеју.

Не постоји данас ништа што не можете урадити на Интернету, зар не?

Ангажовани сте на више предмета на МЕФ факултету. Како бисте Ви окарактерисали наставни концепт МЕФ-а?

Морам признати да сам пријатно изненађен колико нас руководство Факултета уважава, и ту пре свега морам истакнути председника Савета проф. др Миодрага Брзаковића, који је увек спреман на иновације у наставном процесу, за увођење нових технологија и да се све то на што бољи начин пренесе студентима.

Управо тај приступ је засигурно пут успеха и ја сам веома задовољан смером ИТ на МЕФ-у и увек користим прилику да промовишем и омасовим тај наш студијски програм. Успећемо сигурно јер имамо најмлађи тим професора и асистената данас међу београдским факултетима, а то је ретка привилегија. Верујте, студенти то  изузетно препознају.

Шта бисте издвојили као специфичност студија у области ИТ-а на МЕФ-у?

Посебно бих издвојио наш квалитетан програм који дефинитивно прави компетентне софтверске инжењере не само за наше тржиште, већ и за светско. Изузетно је важно истакнути да имамо добар концепт објектно-орјентисаног програмирања и предмета посвећеног томе. Управо то је и садашњост и будућност у ИТ-у!

Поред тога, посебно бих исказао поштовање према својим колегама професорима Ивони и Ивану и асистентима Душану, Стевану и Горану, јер сви ми чинимо један заиста млад и квалитетан тим који побеђује.

Такав професорски и предавачки тим немају остали факултети у области ИТ-а!

Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије акредитовао је и мастер академске студије Информационе технологије и то у сарадњи с Ледра колеџом на Кипру.  Као и на основним студијама ИТ-а, и овде је област софтверског инжењеринга поверена Вама. На који начин ће се студенти мастер студија подробније едуковати у односу на претходне године студирања?

Јесте, акредитовали смо мастер академске студије у области Информационе технологије и то је један велики успех за све нас и доказ квалитета који смо обезбедили. Сарадња са Ледра колеџом на Кипру јесте признање да заједно са једном државом чланицом ЕУ можемо стати раме уз раме у области ИТ-а и та сарадња ће се даље само оплемењивати.

Велика част ми је указана тиме што ћу учествовати у делу едукације на другом степену студија. Признајем, реч је и о личном мотиву да се усавршавам сваког дана како бих могао омогућити што квалитетнији трансфер знања уз све савремене методе дидактичког рада са нашим будућим студентима.

Студенти мастер студија озбиљније ће се бавити разним областима ИТ-а, пре свега у веб-технологијама и дигиталном маркетингу кроз предмете које ће одслушати и положити а који су ускоспецијализовани за те смерове. Биће они права директна реклама наших мастер студија када заврше и одбране мастер рад. Видећете ускоро.

Шта бисте поручили будућим, а шта садашњим студентима и шта је то што бисте Ви волели да Вам је неко од професора рекао и упутио Вас док сте били студент?

Будућим студентима бих поручио: дођите на МЕФ и упишите Информационе технологије. Садашњим студентима бих поручио да раде више јер је то за њихову будућност и бољи квалитет живота и њих самих и њихових породица и да не одлажу своје обавезе већ да полажу испите путем колоквијума и на време, с обзиром на то да смо им на МЕФ факултету све то омогућили путем Moodle платформе!

Својим професорима сам захвалан на знању које су ми пренели и ништа више од њих не бих ни смео тражити, а самим тим онај ко жели да научи и чује то може увек и свуда, онај ко не жели не вреди му објашњавати.

Завршио бих Ајнштајновом мишљу:

Ако се Ваша теорија не уклапа у чињенице, онда будите толико велики и промените те чињенице!

Хвала Вам, професоре, на исцрпним одговорима и издвојеном времену.

Хвала Вама на питањима.

Милена Сретић

Повезане странице