Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
07. Децембар 2020 / 21:20    6423 Views  

Матурант па бруцош - крај средње школе и почетак једне нове етапе

Март месец. Крај зиме, почетак пролећа. Физички присутни у средњошколским клупама а мислима у амфитеатру. Крај средње школе је уједно и почетак једне нове етапе. Матура је степеник више ка дипломирању. А до стицања звања постоји неколико додатних „степеника“: након статуса матуранта, прво се постаје бруцош, па студент, па апсолвент а затим академски грађанин са дипломом и звањем дипломираног у стручној области.  Период студирања а пре свега упис на жељени факултет може представљати стрес али и мотивацију. Како раздвојити ова два процеса и учинити све једноставнијим и занимљивијим? Један од основних савета је добро се распитати путем интернета о студијским смеровима, наставним предметима и професорима. Затим, тако спремљени са основним информацијама, отићи у посету факултета и додатно се информисати о условима студирања. Након детаљне анализе, уз консултацију са блиским члановима породице или искусним студентима на завршним годинама факултета, покушајте да донесете коначну одлуку. Овај предстојећи пролећни период је најбитнији за формирање одлуке о избору факултета.

Као будући бруцош, стичете доста нових права али и обавеза. Упознавање нових правила на факултету, начин комуницирања са професорима и асистентима путем е-mail-а, праћење информација и обавештења, консултације са колегама / асистентима / професорима, рад у тиму, креирање једног сасвим новог окружења за учење и напредовање.

Све новитете треба доживети као начин за усавршавање и свему приступити са доста пажње и радозналости. Позната факултетска фраза је „Ко влада информацијом, влада ситуацијом!“ Будите увек у току са обавештењима, размењујте корисне податке са колегама и редовно посећујте предавања и вежбе које вам знатно могу скратити време за савладавање новог градива.

Некада долазак на факултет подразумева да се морате унапред спремити за вежбе или предавање. Свака обавеза која се подели на већи број мањих задатака, чини да се осећате растерећеније и да своје обавезе завршавате у предвиђеном року и без закашњења. У складу са својим могућностима, треба организовати време и редовно пратити градиво које је на факултету знатно обимније и уз стручне термине може деловити компликованије. Редовно посећивање вежби и полагање колоквијума може да растерети. Комплетан болоњски систем студирања и јесте конципиран у жељи да се обимно градиво полаже постепено и да се увек буде у току са предавњима професора. 

Тек кад прође извесно време можемо да оценимо квалитет направљених избора. Међутим, будућност зависи од оног шта урадимо данас! Научи шта значи бити у складу са временом и шта значи планирање сопственог напредовања.

Повезане странице