Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
22. Јул 2019 / 10:41    2870 Views  

НАЈДУЖИ РАСПУСТ ИЛИ НИЗАК СТАРТ ПРЕД НАЈСНАЖНИЈИ ЗАЛЕТ

Матура! Упис на факултет! Жеље су за сада остварене а сада на ред долази остварење снова. Стицање знања, звања и улазак у свет стручњака у одабраној области. Нико вам не објашњава како, на који начин, колико дуго… јер од овог момента све постаје индивидуално и зависи од способности, брзине, претходно стечених знања и организације. Нико вас заправо не припреми на прави начин, него вам само препричавају сопствена искуства. Прво и основно правило је да туђа искуства могу бити корисна да се чују али не и да се следе. Туђе искуство и даље остаје да буде туђе а ваша тек морају да настану. Најзначајнији изазов овог периода јесте да упознате сами себе. Од момента када кренете на факултет најбитније је да знате колико сте за нешто способни а за шта вам треба додатно време да савладате. Како да се организујете са већим обимом градива и на који начин да се припремате за писмене а на који начин за усмено полагање испита.

Najduzi raspust 1

Осам година - основна школа. Четири године - средња школа. Факултетско образовање – три, четири, пет… а са докторским студијама и до осам година. И након тога се формално образовање завршава. Онда наступа целоживотно учење. Усавршавање траје онолико дуго и онолико интензивно колико желите да будете успешни. Периоди распуста и одмора су подједнако битни као и они радни делови године. За добре резултате поред рада, потребан је и квалитетан сан, разноврсно провођење слободног времена, физичка активност али и потпуна релаксација у виду апсолутног нерада. Често у тим спокојним моментима наиђу фантастичне идеје. Доколица је драгоцена. Можда сте у потпуности несвесни колико је значајно што је пред вама најдужи распуст. Зато у наставку добијате неколико савета како да заузмете низак старт пред најснажнији залет.

Усавршавање страног језика. Уколико вам енглески није најбољи, ово је савршен моменат да посветите наредна три месеца усавршавању. Ако сте један од оних који сматрају да имају задовољавајуће знање, онда се пријавите за неки од тестова и сазнајте праве резултате вашег нивоа знања. Такође, савет је и да отпочнете нову авантуру, коју ћете наравно наставити и након почетка студија: упишите курс језика: немачког, руског, француског, шпанског, италијанског.

Учланите се у неко удружење или организацију за заштиту животне средине, сазнајте који су то највећи проблеми у вашем граду а који у остатку света када је загађење у питању.

Предузмите иницијативу а потом кад крену студентски дани од октобра, упутите и ваше нове колеге где сте ангажовани, шта сте све ново сазнали и понудите им да и они буду део такве иницијативе.

Спортска активност је преко потребна због целокупног здравственог стања, бољих интелектуалних резултата тј. квалитетније концентрације. Поред стандардних физичких активности које сте можда до сада упражњавали, упишите неки интензивни курс и отпочните нову за вас неиспробану спортску дисциплину: пењање (free climbing) планинарење, брз ход, роњење. Велики је број изазова, само им приступите. Или научите неке нове вештине које такође спадају у домен спорта: шах, билијар, стрељаштво, плес. Јога је изврстан вид умног и рекреативног баланса и не заборавите колико може да буде делотворна за сваки узраст.

Поред раног устајање, правило свих успешних људи је да месечно прочитају три књиге. Избора је много а одлука је само на вама. Претплатите се и на неки месечни часопис који може да вам стиже на кућну адресу и тако будите у току са актуелностима из области коју одаберете.

Организујете неки летњи излет у део Србије који никад до сад нисте посетили. Поведите друштво и искусите доживљаје које ћете препричавати новим колегама на Факултету.

Najduzi raspust 2

Уколико нисте, у овом периоду учланите се у Библиотеку града Београда. Поред факултетске библиотеке, драгоцено је да имате приступ додатној литератури за нека будућа истраживања и рад на семинарским и научним радовима.

Упишите неки интернет курс - савладајте неку корисну вештину или усавршите таленат. Определите се за област која вас је одувек занимала а никада до сада нисте одвојили време за њу. Увек актуелни курсеви: креативно писања, вајарство/сликарство, кулинарство, баштованство, певање/свирање инструмента. 

Избори су увек пред нама, све је оствариво, само од нас зависи. Суштина је да сваки моменат буде искоришћен као прилика за нове изазове и усавршавање. Период одмора је увек изузетан начин да се надокнади пропуштено или да се прихвате нове авантуре. Са срећом!

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице