Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
22. Септембар 2016 / 20:30    1418 Views  

Припрема за бруцоше: најважнија правила студирања

Припрема за бруцоше: најважнија правила студирања

Бруцоши тренутно уживају у најдужем летњем распусту икад, што им даје и довољно времена да се припреме за јак старт који их чека у октобру. Први сусрет са факултетским окружењем уме да делује страшно, али уз праве информације и савете биће лако упловити у студентски свет. Пре него започну своје школовање на високошколским установама, бруцоши би требало да знају и следе следећа правила:

Важно је информисати се о студијским програмима и изборним предметима

Можда звучи очигледно, али је врло важно и стога вредно помена. Да би могли да бирају, студенти морају знати каквим опцијама располажу, те на самом почетку студија треба да се распитају о понуђеним студијским програмима, али и изборним предметима у оквиру њих. Некада разлике делује незнатне, а почетници међу сличним називима не виде битне дистинкције. Ипак, оне постоје и могу знатно утицати на каснији успех и задовољство у школовању и раду. Зато бруцоши треба добро да се информишу и изаберу оно што најбоље одговара њиховим интересовањима и склоностима. Сазнајте све о студијским програмима на МЕФ-у и предметима које обухватају.

Прави кутак за учење побољшава продуктивност

Градиво на факултету је доста обимније него оно које су бруцоши навикли да уче у досадашњем школовању. Како би могли све да постигну у задатом року, али и да прате брз темпо предавања, можда ће бити потребно да коригују своје навике у учењу. Ово подразумева и место намењено само за учење, те није реткост да управо током студирања уместо у соби, студенти почињу да уче у читаоници, библиотеци или већ неком другом месту где владају најпогоднији услови. Прочитајте шта све својим студентима омогућава МЕФ библиотека.

Организованост и праћење плана утиче на резултате

Студентских обавеза има доста, а бруцошима који се први пут сусрећу с њима често делују и застрашујуће. Међутим, уз добру организацију сваки посао је лак, па тако и студирање. Већ с првим предавањима, вежбама и колоквијумима студенти би требало да осмисле темпо рада којим сматрају да могу да постигну жељене резултате. Током студија ће већ увидети колико им тачно времена треба за одређену обавезу. Најважније је свакако да се плана који направе и придржавају, јер и најбољи план није вредан уколико нема ко да га спроведе у дело.

MEF Fakultet - brucosi

Забава је важан део студирања

Можда не толико очигледно, али свакако важно јесте одвојити време за опуштање и забаву. Ово је важан део за студенте не само јер ће доживети бројне лепе ствари и упознати нове људе с којима ће можда изградити дугогодишња пријатељства, већ и због тога што ће када дође тренутак за учење бити много орнији и продуктивнији. Свакоме је потребан одмор, те тако и успешни студенти морају некад да предахну од напорног рада и релаксирају се на начин који им најбоље одговара. Музика, филмови, путовања, књиге опуштају мозак од учења и припремају студенте за нове изазове након завршетка одмора. Погледајте како изгледа креативно опремљен простор МЕФ клуба у ком студенти могу да проведу своје слободно време на конструктиван начин.

Повезане странице