Новости 3 Студентски профил Moodle
МЕФ
26. Август 2019 / 18:52    6755 Views  

Токсичност ентеријера

Toksičnost enterijera - Indoor air polution

Светска здравствена организација је објавила да је загађење највећи здравствени ризик на планети. Процентуално, једна од осам обољења узрокована је загађењем док је 90% људи широм планете изложено загађеном ваздуху. Уколико мислите да сте у кући или стану заштићени од утицаја загађења – грешите. Загађење у ентеријеру у неким деловима света може да буде и до пет пута јаче. Према званичним статистикама СЗО-а, спољно загађење погађа 3 милиона људи годишње док загађење унутар дома убије 4,3 милиона људи. Унутрашње загађење спада у топ 5 проблема са којим је човечанство суочено данас, према подацима Агенције за заштиту животне средине.

Шта одређује квалитет ваздуха у вашем дому?

Неопходно је објашњење како се ваздух природно креће а потом и који су главни загађивачи:

Свака кућа има пролазе који размењују ваздух – основни разлог је јер постоји разлика у температури и притиску између унутра и споља. Такође, ваздух тешко прелази из подручја високог притиска у оне са нижим. Топли ваздух је плутајући и под већим је притиском од хладног, тако да има тенденцију да се креће на горе. Хладни ваздух из нижих етажа покушава да одржи равнотежу притиска – овај процес се назива ефекат слагања. Док се замена устајалог унутрашњег ваздуха свежим спољним ваздухом назива вентилација. Случајна размена и струјање ваздушних струја услед старе градње или других изолационих проблема назива се инфилтрација. У идеалном случају, енергетски здрава и ефикасна кућа у стању је да пажљиво контролише ваздух који улази и излази и то чини адекватном брзином. Према истраживању Универзитета Колорадо Боулдер, основни куц́ни послови као што су кључање воде или кухање вечере или чишц́ење могу оставити ваш дом загађеним као главни град.

Уобичајени кућни загађивачи

Toksičnost enterijera - Indoor air polution

90% времена људи проводе унутар просторија, од тога 65% у сопственом дому. И ова статистика иде у прилог чињеници да је човек више угрожен загађеношћу ваздуха у ентеријеру него ли спољним факторима загађења.

Toksičnost enterijera - Indoor air polution Toksičnost enterijera - Indoor air polution

Квалитет ваздуха у затвореном простору је веома велики проблем а пажња која се поклања овом битном сегменту живота је минимална. Активност на заштити дома од лошег квалитета ваздуха у затвореном простору може помоћи у одбрани од потенцијалних опасних здравствених обољења. Дакле, загађење ваздуха погађа свакога, без изузетка чак и у приватном амбијенту. Питање које се поставља је како спречити или умањити количину загађења. Неопходно је тестирање квалитета ваздуха уз помоћ професионалних апаратура и улагање у пречишћиваче ваздуха у амбијенту као што су канцеларија и кућни амбијент.

Компанија IKEA је уложила у истраживање и производњу технологије ГУНРИД која попут фотосинтезе (користећи сунчеву светлост) редукује загађење у затвореном простору. За детаљније информисање погледајте видео:

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице