Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
18. Јануар 2018 / 18:15    3912 Views  

WORDPRESS – Како да направите свој веб-сајт

Сигурно вам је познато правило да су најбоље ствари у животу бесплатне. Када је реч о софтверу, најбољи програми су бесплатни и отвореног кода. То је управо WordPress – бесплатан програм, отвореног кода са GPL лиценцом. Зашто је то значајно? Тиме ћете уштедети време и ресурсе на израду CMS (Control Management System) програма у власништву, а на располагању вам је и једна од највећих open-source заједница.

То није све, употребом WordPress-а заобилазите сва ограничења повезана са осталим алатима за израду веб-сајтова. Од тренутка када га инсталирате имате потпуну контролу над програмом и не постоје никакви скривени трошкови. Било која промена у цени комерцијалних програма може знатно утицати на модел пословања корисника програма, док уз WordPress тај проблем практично не постоји.

Безбедност веб-апликација је од великог значаја. Постоје предрасуде да је WordPress, по својој природи, подложан нападима злонамерних корисника. Ни један програм није потпуно сигуран. WordPress постоји читаву деценију и за то време детаљно je тестиран, преправљан и унапређиван, на чему и данас ради велики број експерата за безбедност и девелопера, што утиче на то да су безбедносни пропусти сведени на минимум.

MEF Fakultet - WordPress radionica

Захваљујући великом броју бесплатних додатака, WordPress можете врло лако прилагодити већини захтева корисника. Додаци представљају софтверска проширења које је неко други испрограмирао и оставио заједници на коришћење. Сваки додатак има оцену и критике других корисника тако да можете лако одабрати додатак који вам је потребан. На располагању вам је и велики број бесплатних тема на којима раде водећи веб-дизајнери. Захваљујући томе, нећете трошити на стотине сати у прављењу скица и кодовању, већ ћете то време имати за смишљање централног дела веб-сајта или апликације, а то је сâм садржај.

Прича се овде не завршава, WordPress вам помаже и када је реч о SEO (Search Engine Optimisation – оптимизацији за претраживаче) и SMM (Social Media Marketing). Готово сви водећи претраживачи разумеју веб-сајтове који су израђени помоћу WordPress-а и у многим ситуацијама, ваш сајт ће бити у предности у односу на конкуренцију.

Иако је WordPress настао као платформа за блог, данас се развио у првокласни систем за управљање садржајем. Користе га водећи брендови, познате личности, портали... Имена као што су Time, BBC America, Quartz, Forbes, General Electric (GE) само су нека која примењују WordPress у свом раду. Било да желите да направите личну презентацију или да започнете бизнис, присуство на интернету доста може утицати на начин на који вас људи виде. Бесплатно се пријавите на МЕФ WordPress радионицу и већ овог распуста идите корак испред.

Милица Илић, Ђорђе Пуцар и Лука Илић
студенти студијског програма Примењене информационе технологије на МЕФ-у

Повезане странице