Новости Студентски профил Moodle

ИЗЈАВЕ ИСТАКНУТИХ КОЛЕГА


Александар Шијан

Александар Шијан


   545 Views  

У складу са мојим темељним вредностима - СЛОБОДА и НАПРЕДАК, развој ИТ поља је за мене био gateway од монотоне свакодневице. Искрено верујем да широк спектар занимања који нуди област информационих технологија води цивилизацију напред.
Мој сусрет са рачунаром је најпре отпочео кроз компјутерске игре, у којима сам поред забаве видео и могућност за експериментисање са реалношћу. То је била прва инспирација за мене. Gaming и VR/AR су поља које ме константно фасцинирају својим потенцијалима.
У практичном смислу, кренуо сам са истраживањем Linux оперативног система, најпре због саме филозофије – free as in freedom. Другим речима оперативни систем који је бесплатно доступан свима, који можемо да прилагођавамо себи како желимо и који неће да нас штити од нас самих. Јер грешке су саставни део напретка. Посвећено и самостално сам истраживао и испробавао различите дистрибуције, анализирао њихове могућности али и увидео снагу CLI-а. Информационе технологије су постале поље мог највећег интересовања и мој фокус у пословном смислу. Идеја ми је да што више људи упозна предности Linux OS-а, пре свега кроз моја предавања на МЕФ факултету где радим и као асистент.
Софтверским инжењерингом и администрирањем мрежа сам се бавио у оквиру неколико пословних ангажмана које сам обављао у току студија. Данас, поред наставничког ангажмана, на МЕФ факултету сам посвећен и једном веома занимљивом пројекту (за који се надам да ће помоћи људима у будућности).

Александар Шијан

Повезане странице