Новости 2 Студентски профил Moodle

ИЗЈАВЕ ИСТАКНУТИХ КОЛЕГА


Лука Илић

Лука Илић


   1212 Views  

Интересовање према рачунарским наукама јавило се у средњој школи. Желео сам много тога да научим али нисам знао одакле да почнем.

Прво сам почео да поправљам рачунаре сам од куће и то ми је било веома занимљиво да бих 2014. почео да идем на праксу у један сервис рачунара. У сервису рачунара сам радио две године и научио сам доста око рачунара и рачунарских мрежа, а у међувремену сам почео да учим програмирање. Први програмски језик који сам изучавао је био C. Кроз сервис рачунара сам научио доста око електронике и кроз програмски језик C, који је иначе веома добар за програмирање чипова, почео сам да се интересујем за роботику. Када сам истражио област роботике дошао сам до једне велике области у ИТ а то је „Интернет ствари“ (Internet of things). Уз знање из области Интернет ствари направио сам један уређај који је служио за укључивање и искључивање вентилатора путем интернета. Други програмски језик који сам научио је PHP, поред PHP изучавао сам HTML, CSS и Јavascript. Научио сам да направим сам свој web site, како web site рекламирати на друштвеним мрежама и како зарадити на интернету. Направио сам свој web site за објављивање дневних дешавања у свету и на тај начин сам зарађивао довољно новца да сам себе финансирам током средње школе. На МЕФ факултету сам добио ваучер од Иновационог фонда за развој и направио робота који служи као развојни алат за ученике и студенте. Задатак тог робота је да на различитим нивоима ученици и студенти уче електронику, програмирање и рачунарске мреже. У току студирања урадио сам разне web site пројекте, информационе системе, програме за анализу података, робота, виртуелни музеј...

Након завршетка основних студија на Факултету запослио сам се као сарадник у настави у области информационе технологије и уписао сам Мастер студије Информационих технологија. Тренутно радим на Факултету и као freelancer у области web технологија и не намеравам да се ту зауставим. Практичним радом градим свој портфолио и тиме подижем своје компетенције.

Лука Илић

Повезане странице