Новости Студентски профил Moodle
Blog

Утицај хеликоптер родитељства на генерацију садашњих матураната

Ауторка: Ана Пупавица | 25. Фебруар 2023 | 1358 Views
Утицај хеликоптер родитељства на генерацију садашњих матураната
#roditelji

У последњих неколико деценија, родитељи су све више склони да “лебде изнад своје деце попут хеликоптера”, тј. да преузимају прекомерну контролу над животом своје деце, посебно када је у питању образовање. Ово се може манифестовати кроз упорно усмеравање и саветовање детета током целог процеса школовања, од избора предмета до избора каријерног усмерења.

Међутим, поставља се питање какав утицај има овакав приступ на генерацију садашњих матураната и будућих бруцоша? Да ли их овај притисак и превелика контрола спречавају да развију сопствене интересе и амбиције или им тиме пружају потребну подршку да остваре своје циљеве?

Хајмо из почетка.

Шта је то хеликоптер родитељство?

Хеликоптер родитељство (енгл. helicopter parenting) је приступ родитељству у коме се родитељи претерано фокусирају на своју децу, стално их надгледају, контролишу и интервенишу уместо њих у одређеним животним ситуацијама. Овај приступ родитељству се карактерише претераним интересовањем за дететово образовање, каријеру, друштвени живот и физичко здравље, често на начин који отежава дететову самосталност и самопоуздање.

Родитељи који практикују хеликоптер родитељство често се мешају у животе своје деце на свим нивоима, од микро одлука (као што су шта да обуку за школу) до макро одлука (као што су избор факултета и каријере). Они могу да врше притисак на децу да се такмиче у школи и спорту, да увек постижу високе оцене, или на пример да се придржавају строге дијете, а све ово са нагласком на то да треба да избегавају ситуације које би могле да их доведу у неуспех.

Иако родитељи који практикују хеликоптер родитељство то често чине из најбољих намера, овај приступ родитељству може да има негативне последице по децу. Претерана контрола и интервенција у дететов живот може да ограничи њихову способност да развију самосталност, самопоуздање и критичко мишљење. Такође, деца која су подвргнута хеликоптер родитељству могу да постану анксиозна, претерано зависна од родитеља и неспособна да се носе са стресом и неуспехом.

Постоји ли утицај хеликоптер родитељства на одлуке и самосталност будућих бруцоша?

Утицај хеликоптер родитељства на генерацију садашњих матураната и будућих бруцоша је комплексан и зависи од многих фактора.

Један од потенцијалних негативних утицаја хеликоптер родитељства на генерацију матураната може бити, поред осећаја анксиозности и страх од новог и изласка из зоне комфора. Када родитељи преузму превише контроле, то може довести до превеликог притиска на дете, које се може осећати као да никада неће успети да задовољи очекивања својих родитеља. То може довести до анксиозности и стреса, што може негативно утицати на њихове академске перформансе.

Такође, овакав приступ родитељству може ограничити могућности деце да развију сопствене интересе и амбиције. Када родитељи превише усмеравају своје дете, оно може бити онеспособљено да истражује нове ствари и да развије своје сопствене таленте и вештине. То може довести до недостатка самопоуздања и неодлучности, што може негативно утицати на њихову способност да доносе одлуке у будућности. Такође, може се десити да стекну навику да све ауторитете на које наиђу током живота доживљавају потпуно изнад себе и безусловно прихватају чињеницу да треба да им буду послушни, само због уверења да људи који су им ауторитети јесу непогрешиво у праву.

Међутим, хеликоптер родитељство у одређеној мери може имати и позитивне утицаје на генерацију садашњих матураната и будућих бруцоша. Родитељи који преузимају већу контролу над животом свог детета могу пружити већу подршку и мотивацију, што може довести до бољих академских перформанси. Такође, родитељи који су усмерени на образовање своје деце могу им пружити важне информације и савете који ће им помоћи да на крају самостално доносе одлуке о свом будућем образовању.

У крајњој линији, утицај хеликоптер родитељства на генерацију садашњих матураната и будућих бруцоша зависи од низа фактора, укључујући начин на који родитељи приступају утицају на одлуке детета, као и личне карактеристике детета.

Шта је онда исправан приступ?

Како би се смањио негативан утицај хеликоптер родитељства, родитељи би требало да развију флексибилан приступ, који ће им омогућити да своје дете подрже и мотивишу, али и да га оснаже да истражује своје сопствене интересе и амбиције. Такође, важно је да родитељи укључе децу у процес доношења одлука о свом образовању, тако да она могу да развију своје самопоуздање и способност да доносе одлуке у будућности.

Са друге стране, будући бруцоши такође треба да преузму одговорност за свој образовни пут. То значи да би требало да буду свесни сопствених интереса и амбиција, али и да раде на развијању вештина и знања која ће им бити потребна за постизање својих циљева. Такође, важно је да буду активни у процесу доношења одлука о својој будућности, узимајући у обзир информације и савете које добијају од својих родитеља, наставника и других стручњака.

Закључујемо да је утицај хеликоптер родитељства на генерацију садашњих матураната и будућих бруцоша знатно комплексан и зависи од многих фактора. Као што смо видели, овај приступ родитељству може имати и позитивне и негативне утицаје, али је важно да родитељи развију флексибилан приступ и да укључе своју децу у процес доношења одлука о образовању, како би им помогли да развију своје таленте, интересе и амбиције, али и да постигну успех у свом будућем академском и професионалном животу.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije