Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
09. Јул 2020 / 11:52    3654 Views  

ИЗГЛЕД И СТРУКТУРА БИЉАКА

Природа има свој начин да понуди лековите плодове како би помогла човеку. Постоји веза између облика воћа и поврћа и органа које лече. Одређене намирнице штите управо оне органе на које личе. Природа је за човека створила све што му је потребно да би био здрав дуго времена.

 slika 2

Често, изглед биљке на попречном пресеку указује на део тела на који та намирница има позитиван утицај.

Шта нам биљке и плодови поручују својим обликом, изгледом, структуром?

 slika 2

Печурке имају највећу количину јода од свих биљака. Такође поседују и велику количину витамина D.

Истраживања указују да тироидна жлезда успоставља пуну функцију након 3 месеца уноса ове намирнице. Попречан пресек печурака подсећа на тироидну жлезду али и на ухо. Показало се да повољно утиче на ситне кошчице у уху који су рецептори за звук.

Научно је доказано да орах помаже у развоју и здравом функционисању мозга. Богат је омега 3 масним киселинама које утичу на бољу меморију.

Орах је богат витаминима B1 и B2, цинком и јак је антиоксидант и утиче на бољу еластичност крвних судова и штити од кардиоваскуларних болести.

 slika 2
 slika 2

Када преполовите целер, чује се звук ломљења кости. Кости као и целер садрже 21% натријума. Силицијум је такође супстанца које у великој мери има у целеру и који значајно побољшава функцију костију.

За шест до осам месеци, проблеми са костима, услед конзумирања целера, се смањују.

Авокаду треба да сазри девет месеци као и плоду током трудноће жене. На попречном пресеку авокадо подсећа на материцу.

Доказано је да авокадо чува репродуктивно здравље жене. Авокадо садржи фолну киселину која смањује могућност предмалигног стања.

 slika 2
 slika 2

Парадајз поред изразито црвене боје на попречном пресеку делује као  срчана преткомора и комора. И у жаргону се каже за средину парадајза – срце.

Истраживања доказују да парадајз садржи ликопен који регулише рад срца. У комбинацији са здравим мастима (маслиново уље или авокадо) има још бољи ефекат.

Ђумбир и желудац. Познато да је ђумбир ублажава надутост и желудачне тегобе јер садржи посебне ензиме који су одговорни за катализу протеина из хране.

Ђумбир садржи витамине B6 и C, калцијум и магнезијум као и гингерол - природни састојак који побољшава рад црева.

 slika 2
 slika 2

Смокве су препуне семенки и доказано је да значајно утичу на покретљивост сперматозоида. Одличне су за плодност код мушкараца.

Смокве садрже калцијум, калијум, цинк, гвожђе, бета каротен. Сушене смокве су калоричније од свежих.

Побољшавају тен, регулише несаницу, јутарњу мучнину и одличан су антиоксидант.

Доказано је да шаргарепа утиче на довод крви у очи и тиме унапређује функцију очију. Попречан пресек шаргарепе и подсећа на људско око.

Садржај: Антиоксидант лутеин повећава густину пигмента у макули – зона на мрежњачи која има највећи број ћелија за пријем дражи. Ово поврће богато је и витамином А као и бета каротеном.

 slika 2
 slika 2

Брините о свом здрављу!
Креирајте свој савршен витамински оброк сваки дан!
Квалитетне навике у исхрани дугорочно обликују метаболизам!

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице