Новости Студентски профил Moodle
Blog

Како подстаћи већу одговорност за обавезе на факултету код свог детета?

Ауторка: Ана Пупавица | 28. Јун 2023 | 1316 Views
Како подстаћи већу одговорност за обавезе на факултету код свог детета?
#roditelji #saveti

Драги родитељи, добродошли на наш блог! Као приватни факултет који вреднује вашу подршку и жели да ваша деца постану одговорни и успешни студенти, данас желимо да вам представимо неколико корисних савета о томе како подстаћи већу одговорност за обавезе на факултету код вашег детета. Ваша подршка и ангажман играју кључну улогу у њиховом развоју. Заједно можемо створити окружење које ће им омогућити да расту и постигну своје циљеве.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

1. Комуникација је кључна

Прва и најважнија ствар је отворена и редовна комуникација између родитеља и детета о факултету. Разговарајте са својим дететом о њиховим обавезама, очекивањима и циљевима на факултету. Будите заинтересовани за њихове предмете и пројекте и постављајте питања која ће их подстаћи на размишљање о својим обавезама. Ова врста подршке ће им помоћи да препознају важност тих обавеза и да преузму одговорност за њих. Међутим, битно је на који начин показујете своју заинтересованост за ове теме. Због превише питања или питања које су постављена на погрешан начин, студент може помислити да немате поверења у његове одлуке и процене, што касније уме да утиче на самопоуздање. Пронађите начин комуникације уз који ће ваше дете имати осећај да имате пуно поверење у његов потенцијал, али да желите да помогнете колико сте у могућности, па макар то била само и морална подршка.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

2. Поставите реалистична очекивања

Важно је поставити реалистична очекивања у вези са обавезама на факултету. Разговарајте са својим дететом о распореду предавања и испита, времену за учење и предаји задатка, пројеката, семинарских радова и осталог. Помажите им да схвате колико времена треба посветити свакој обавези како би постигли успех. Пренесите им своје искуство и неке погрешне и неке паметне одлуке које сте доносили када сте имали мање искуства, да би сами закључили колико значајан може бити ваш савет. Такође, подстичите их да планирају унапред и организују своје време на ефикасан начин. Постављање реалистичних очекивања ће им помоћи да се осећају самопоуздано и мотивисано да се ухвате у коштац са својим обавезама.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

3. Подржите њихову независност

Док је ваша подршка неопходна, такође је важно да подстичете независност код своје деце. Укажите им на то да су одговорни за своје обавезе и да се од њих очекује да их обављају самостално. Покушајте да избегнете превише уплитањa у њихове задатке, али будите ту да их подржите и пружите смернице када је то потребно. Кроз ову равнотежу, ваше дете ће развити самопоуздање и одговорност за своје академске обавезе.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

4. Подстичите саморефлексију

Подстицање саморефлексије је још један начин да се ваше дете развије као одговоран студент. Након што заврше неку обавезу, разговарајте са њима о томе како су се осећали током процеса, шта су научили и како могу побољшати своје вештине. Помажите им да препознају своје снаге и слабости, као и стратегије које могу применити како би постигли боље резултате. Саморефлексија ће им помоћи да развију свест о својим обавезама и да буду одговорни према себи.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

5. Моделирајте одговорно понашање

Коначно, сетите се да сте ви, као родитељи, модел за своје дете. Ваше понашање и став према обавезама могу имати снажан утицај на њихову одговорност. Било да се ради о испуњавању ваших обавеза на послу или у кући, покажите им да цените одговорност и обавезе. Када виде како ви преузимате одговорност, то ће их подстаћи да то исто чине и на факултету.

Подстицање одговорности код вашег детета на факултету захтева активну подршку и ангажман. Комуникација, постављање реалистичних очекивања, подршка независности, подстицање саморефлексије и моделирање одговорног понашања су кључни кораци у правцу развоја њихове одговорности. Кроз ово партнерство између родитеља и факултета, можемо створити окружење које ће вашем детету омогућити да развије свој пуни потенцијал и постигне успех на свом академском путу.

Хвала вам што сте са својим дететом одлучили да укажете поверење нашем факултету и радујемо се што ћемо заједно подржати ваше дете на њиховом путу образовања.

Уколико ваш будући студент још није уписао факултет због неодлучности или није положио пријемни испит на жељеном факултету, попуните формулар за упис који можете пронаћи овде: упис, како би вас наш тим контактирао и обавестио вас о свим могућностима и правима које је будући студент остварио, као што је парво на директан упис. Директан упис подразумева да сви који су полагали пројемни испит на другим факултетима или високошколским установама могу да искористе парво да упишу МЕФ факултет без полагања пријемног испита. МЕФ даје бољу шансу.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije