Новости 3 Студентски профил Moodle
МЕФ
12. Август 2020 / 11:44    4728 Views  

НАША ПЛАНЕТА – НАША ОДГОВОРНОСТ

Прорачун је да ће до 2050. године бити више тона пластике него рибе у океану. Пластика се разграђује на мање комаде, које потом конзумира риба а човек једући рибу уноси пластику у организам. Циклус је једноставан, разумљив и погубан.

Свако од нас храном унесе 5 грама микропласике недељно што је тежина једне кредитне картице. Сваке године због пластичних амбалаже угине 1,1 милион морских организама у морима и океанима.

75% воде једног домаћинства се користи у купатилу и заврши у канализацији. Прање зуба и неугашена вода доводе до потрошње од 11l воде а то је количина коју једна особа попије за 3,5 дана.

Савет: Прати веш у хладној води, користити машину за судове уместо прања на руке, користити новије еко моделе машина за веш које троше 15l за разлику од старих које троше 49l. 

Још један забрињавајући податак је да се годишње баци 1,4 милијарди тона хране што може да нахрани 2 милијарде људи на планети.

 slika 2

Глобално, дан када смо исцрпели ресурсе наше планете за 2019. годину је 29.јул.

Конкретно, за 2020. годину, само за државу Србију, тај датум је био 18. јула.

Комплетан преглед свих земаља – сазнај овде.

ПРЕКОРАЧЕЊЕ ГОВОРИ У КОЈОЈ МЕРИ ИСЦРПЉУЈЕМО ПРИРОДНИ КАПИТАЛ, УГРОЖАВАЈУЋИ БУДУЋИ РЕГЕНЕРАТИВНИ КАПАЦИТЕТ ПЛАНЕТЕ.

КОЈИ ЈЕ ТВОЈ ПРВИ КОРАК?

 slika 2

Global Footprint Network – Footprint Calculator
ИЗРАЧУНАЈ СВОЈ ЕКО ОТИСАК

Кликом на овај линк, можеш да израчунаш своји лични еколошки отисак. Тачније, који је то датум када ти својим стилом живота исцрпиш ресурсе наше заједничке планете.

 slika 2

Хронолошки приказ у прекорачењу употребе ресурса на планети.

Рад од куће је дефинитвно добар за планету. Многе компаније су преузеле овај модел и тиме утицале да људи неодласком на посао смање емисију CO2 за 15% у односу на исти период прошле године. Такође, дошло је и до смањена потрошње једнократних шољица за кафу које су се пиле на путу до посла или у компанијама.

Самоодрживе животне праксе постају наша садашњост.

Неопходно је да мењамо начин размишљања и функционисања. Тренутни еколошки отисак планете Земље је толики да у току прве половине године потрошимо 1,75 потенцијала планете са количином ресурса које употребљавамо.

Сваке године тај датум је ближи половини године. Google бележи 4,550 % у броју претрага о томе како водити самоодржив живот.

КОЈИ ЈЕ ТВОЈ ПРВИ КОРАК?

 slika 2

Сазнај више о овој значајној теми на страници EKO МЕФ

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице