Новости 1 Студентски профил Moodle

Срећан дан борбе за женска права


08. Март 2021 / 12:32    503 Views  

Међународни дан жена (8. март) настао је као Дан борбе за женска људска права – дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена.

Први национални Дан жена обележен је 28.фебруара 1909. године у САД. Затим годину дана касније - 1910. у Копенхагену (Данска), инспирисани овом америчком акцијом, организована је прва Међународна конференција жена. Иницијативу да се празник преведе у дело преузела је Клара Цеткин. 1911. године Међународни дан жена обележен је у Аустрији, Немачкој, Данској, Швајцарској уз многе демонстрације у целој Европи. За време Првог светског рата, жене широм Европе су се окупљале и организовале демонстрација за мир.

MEF Fakultet - Dan zena

У Лондону је 1914. одржан марш као подршка женским правима. У Немачкој жене су освојиле право гласа 1918. године. Тек након Октобарске револуције 1917. – усвојен је да 8.март постане државни празник. Покрети током 60-их и 70-их су утицали да се дух борбе одржи. Затим је 1975. година је проглашена Међународним годином жена и од тада су званично и Уједињене нације почеле официјално обележавати Међународни дан жена.

Данас се у свету Међународни дан жена обележава демонстрацијама, предавањима и акцијама са циљем промовисања равноправности жена и унапређења људских права жена.

СРЕЋАН ДАН БОРБЕ ЗА ЖЕНСКА ПРАВА!

СРЕЋАН 8.МАРТ!

ЗА СВЕ ЖЕНЕ!


Повезане странице