Новости Студентски профил Moodle

Студенти МЕФ-а ментори у пројекту GEO Challenge / Обавештење


23. Април 2020 / 11:03    1674 Views  

У оквиру HERE Education програма, једна од активности усмерена је на сарадњу између студената и средњошколаца у процесу учења и истраживања. GEO Challenge у потпуности је усклађен са потребама генерације GenZ. Основна карактеристика овог програма који је почео 1. 4. и трајаће до 1. 6. 2020. године, јесте гејмификација и заснива се на осећају поверења и доживљаја.

MEF fakultet - GEO Challenge

Током два месеца студенти и ученици откривају сасвим нове појаве и појмове и уче једни од других потпуно формално и спонтано. Носилац овог значајног пројекта је Центар за таленте Београд II. Студенти МЕФ-а у овом пројекту имају улогу ментора. Од 20 студената, њих 19 је са студијског програма Примењене нформационе технологије, а један са студијског програма Примењена економија и финансије. Ове године, у жељи да се средњошколцима пружи другачије искуство и прилику да науче много тога из различитих области организован је GEO Challenge: Креирај интерактивну мапу Србије! Ово је, засигурно, пројекат који ће бити веома важан и који ће се дуго памтити.

Студенти од самог почетка учествују у креирању задатака за ученике, као и целокупне GEO Challenge идеје, те свако од њих доприноси својом одређеном вештином или специфичним знањем. Свакако, једна од кључних карактеристика овог пројекта јесте мултидисциплинарност. Студенти током овог процеса све време уче и истражују, имајући јасну слику зашто је нешто потребно. То „зашто“, такође је једна од главних карактеристика пројекта GEO Challenge, јер крајњи циљ пројекта јесте да средњошколци науче да обрађују податке како би дошли до значајних информација.

Наредни корак усмерен је на њихово разумевање економског развоја, ресурса, богатства, потенцијала, као и многих ограничења. Као генерација која је у сталном контакту са технологијама, кроз овај пројекат омогућено им је да предложе начин на који та технологија може да помогне у развоју одређене регије у Србији. Управо због тога, сваки тим који учествује у Challenge-у добија одређени округ који анализира и податке приказује у HERE Studio, бесплатном алату за визуелизацију.

Учесници креирају интерактивне веб-мапе и приказују одређене зависности. Овако интересантан спој географије, технологија и бизнис тема отвара потпуно нове погледе овим младим људима, пред којима је будућност и који треба да доносе одлуке о даљем образовању. Студенти нашег МЕФ факултета, заједно са студентима Универзитета у Новом Саду, део су овог пројекта. Друже се и на занимљив начин размењују знање са студентима Факултета техничких наука и Природно-математичког факултета.

GEO Challenge јесте пројекат који је обележио 2020. годину на HERE Глобалном нивоу као иновативни приступ рада за GenZ генарацију, и у плану је њихова репликација на територији Источне Европе у наредним месецима. На тај начин у балтичким земљама, Русији, Пољској, Словачкој, на Балкану, наши #HEREambassadori преносиће своје искуство студентима који ће бити будући ментори GEO Challenge у њиховој регији.Ово ће бити и њихова јединствена прилика да стекну и интернационално искуство у раду са представницима HERE из различитих земаља, као и да усаврше стране језике и стекну нова пријатељства.

Студенти МЕФ-а заслужују велике похвале, сазнајемо од GEO Challenge, управо овом реченицом: „Студенти МЕФ-а су део програма, дивни су, сложни, уживање је радити с њима“. На линку HERE FB https://www.facebook.com/groups/HEREcommunitySerbia/ могу се пронаћи шире информације.


Повезане странице