Новости Студентски профил Moodle

Посета студената Русији / Извештај


13. Новембар 2019 / 12:15    962 Views  

У оквиру Споразума о сарадњи, московски универзитет РАНХиГС (Российская академия народного хозяйства и государственной службы) током седмодневне посете био је домаћин студентима и професорима Факултета за примењени менаџмент, економију и финансије из Београда. Током посете наши студенти су били у прилици да се упознају са методологијом наставног процеса ове установе, поставе основе будућих заједничких пројеката са својим руским колегама, као и да присуствују часовима руског језика.

МЕФ факултет - Извештај Русија

Делегацију МЕФ Факултета су чинили: проф.др Миодраг Брзаковић, председник савета Факултета, проф. др Татјана Драгичевић Радичевић, продекан за међуанродну сарадњу, МА Марија Јаношик, сарадник у настави, Нађа Петровић, председник студентског парламента, Ана Вељић, Лука Илић ,Ђорђе Пуцар, Маргарита Кузмина и Дора Николић. Испред домаћина били су: проф.др. Галина Веригина, Ирина Алтукхова, Светлана Матвеева, Елена и већи број њихових студената.

Примарни циљ посете је био размена знања и искуства студената и дефинисању принципа заједничких пројеката и стварање услова за сарадњу у оквиру наставног процеса. Сходно томе, између представника два факултета одржан је састанак на којем су усаглашени принципи будућих заједничких активности. Оне су дефинисане у следећим правцима: дефинисање заједничких пројеката, сарадња у оквиру наставних процеса кроз решавање студија случајева укључивањем привредних субјеката из обе земље, организовање студентске конференције у Москви и округлог стола у Београду, оснивање заједничког клуба програмера и организовање онлајн курсева срспког и руског језика.

Заједнички став јесте да пројекти треба да буду дефинисани у оквиру следећих области:
1. Примена савремених информационих технологија у функцији бизниса
2. Дигитална економија

Очекивани примарни исходи пројеката су:
1. Јачање компентенција у функцији обезбеђења континуитета развоја
2. Размена знања и искустава студената и наставног кадра
3. Јачање иновативности и научно-истраживачког рада.

Очекивани секундарни исходи су:
1. Међусобно упознавање између два народа и јачање веза
2. Јачање пријатељства (дружбе)

Резултати дефинисане сарадње се очекују у размени знања и искустава студената и професорског кадра две институције, као и јачање научних, образовних, културних, религијских и других веза вере два народа. Као једна од инструмената у праћењу активности у оквиру сарадње осмишљена је и заједничка интернет страница. Заједничка интернет страница имаће линкове на основним сајтовима двеју институција и садржаће све њихове заједничке активности по различитим областима од науке, образовања, иновација, пројеката, културе, спорта итд. Свака страна ће имати своје администраторе, који ће уређивати и ажурирати страницу и о томе извештавати руководства оба факултета.

У склопу размене знања и искустава, за студенте је био организован и округли сто са темом ,,Утицај технологије на банкарски систем“ где се говорило предностима и недостацима увођења мобилног банкарства, као и ризицима које са собом носи увођење високе технологије у банкарски систем. Током посете, осим радног дела за наше студенте и професоре, домаћини су припремили богат пратећи програм, где су организовали посете значајним културно–историјским знаменитости Москве и околине, као што су: Кремљ, Храм Христа Спаситеља, Црвени трг, град Коломна итд. Сусрет је завршен пригодном свечаном вечером, на којој су потврђени закључци свих активности током посете и израда програма за даљу сарадњу.


Повезане странице