Новости Студентски профил Moodle
MEF NOVOSTI
МЕФ НОВОСТИ

Одржано предавање „Интегрисани SWOT-MCDM модел за стратешко одлучивање у логистици“


22.03.2024. 09:56 | 290

Одржано предавање „Интегрисани SWOT-MCDM модел за стратешко одлучивање у логистици“

МЕФ факултет је организовао 20. марта гостујуће предавање проф. др Жељка Стевића са Саобраћајног факултета у Добоју, Универзитета у Источном Сарајеву. Тема предавања „Интегрисани SWOT-MCDM модел за стратешко одлучивање у логистици“ привукла је пажњу великог броја студената.

Проф. др Стевић је према ранг листи коју редовно објављују аутори са Универзитета Станфорд, међу 2% најутицајнијих аутора на свету.

Током предавања презентован је практичан пример настао кроз процес менторинга у оквиру међународног пројекта, који се односи на анализу пословања транспортног предузећа кроз извршење интеграције различитих приступа у јединствен модел.

Приказана је квантификација SWOT анализе кроз интеграцију са различитим методама вишекритеријумског одлучивања у погледу дефинисања стања предузећа. Креирана је унакрсна SWOT анализа, те су дефинисане стратегије у погледу реализације тренутних битних циљева компаније. Примењен је модел вишекритеријумског одлучивања за вредновање разматраног скупа стратегија и избора најповољније.

Студенти су имали прилику да се упознају са савременим алатима квалитативне и квантитативне природе и њиховом применом у реалном сектору, и науче на који начин приступити проактивном начину управљања. Такође, могли су чути и упознати се са одређеним начинима рационализације логистичких трошкова кроз примену креираног интегрисаног модела. Сагледавајући битне аспекте модерног друштва и његовог пословног функционисања представљена је могућност имплементације научних метода у привредни систем, те на тај начин јачање нивоа синергије између науке и струке.


Повезане странице