Новости Студентски профил Moodle
Blog

Како да направите почетне припреме за студентски живот ако сте будући бруцош?

Ауторка: Ана Пупавица | 13. Април 2023 | 943 Views
Како да направите почетне припреме за студентски живот ако сте будући бруцош?
#brucosi #studenti

Здраво будући бруцоши! Добродошли у свет студентског живота! Сигурно се питате шта вас све чека на овом путу и како да се припремите за њега. У овом тексту ћемо вам пружити савете како да направите почетне припреме за студентски живот, након уписа на факултет.

1. Пре свега се информишите

Прва ствар коју треба да урадите је да се добро информишете о факултету на који сте се уписали. Прочитајте све информације које су вам доступне на сајту факултета, сазнајте који су предмети које ћете похађати и ко су ваши професори. Такође, добро се информишите о свим студентским организацијама и клубовима на факултету, јер они вам могу пружити много корисних информација и прилика за дружење. Сазнајте да ли ваш факултет нуди одређене ваннаставне активности, одласке на размену у иностранство и друге бенефите… Сазнајте све на време како бисте благовремено могли да максимално уживате у својим студентским погодностима.

2. Добра организација ће вам бити најбољи пријатељ

Важно је да се добро организујете. Направите распоред свих предмета и обавеза које имате, тако да знате када имате слободно време и када треба да учите. Учите редовно и не остављајте све за последњи тренутак. Такође, не заборавите да се добро наспавате, јер ћете тако бити концентрисанији и продуктивнији током дана. Добра организација је важна из више разлога. Пре свега, подстаћи ћете самосталност и одговорност које ће вам бити од важног значаја касније у животу. Затим, увек ћете бити мотивисани да на време почнете са радом на пројектним задацима, семинарским радовима, па тако и самом спремању испита и учењам јер ћете имати увек у свести до кад нешто треба да завршите. Нећете осећати притисак никада током студирања, а направићете себи више слободног времена него што можете да замислите.

3. Дружењем стварате најлепше моменте

Поред академског успеха, важно је и да се социјализујете. Упознајте нове људе и придружите се студентским организацијама и клубовима. То ће вам помоћи да се осећате пријатније на факултету и да лакше савладате све изазове који су пред вама. Такође, не заборавите да се опустите и уживате у студентском животу. Искористите све прилике које вам се пружају за путовања, излете, изласке са пријатељима и слично.

4. Финансијски план

Када је у питању финансијска страна студентског живота, важно је да се добро организујете. Направите план трошкова за сваки месец и покушајте да се придржавате тог плана. Уколико вам је потребна финансијска помоћ, информишите се о могућностима које вам факултет пружа, као и о студентским кредитима и стипендијама.

5. Баланс ће одржати вашу физичку и психичку спремност

Коначно, не заборавите да се бринете о свом менталном здрављу. Студентски живот може бити веома изазован и стресан, па је важно да научите како да се носите са тим. Разговарајте са пријатељима, породицом или стручњаком уколико осећате анксиозност, стрес или било које друге проблеме са менталним здрављем. Такође, важно је да одржавате баланс између академских и друштвених активности. Понекад се може догодити да сте превише фокусирани на учење и да заборавите да се опустите и проведете време са пријатељима. Са друге стране, можете се и превише опустити и занемарити своје академске обавезе. Зато је важно да пронађете прави баланс и организујете своје време на начин који вам одговара.

Уколико се добро припремите и организујете, студентски живот може бити једно од најлепших искустава у вашем животу. Уживајте у новим познанствима, учењу и истраживању нових ствари.

Једна од најважнијих ствари коју треба имати на уму је да се не плашите да тражите помоћ и подршку уколико вам је потребна. Факултет има много људи који су ту да вам помогну и подрже вас током вашег пута. Било да се ради о академским саветницима, професорима, студентима старијих година или саветницима за каријеру, увек постоје људи који су ту да вам пруже савет или подршку у некој ситуацији.

Уколико се будете придржавали ових савета и добро се припремили за студентски живот, сигурно ћете имати позитивно искуство на факултету. Нека вам овај период буде време за учење, развијање вештина и истраживање нових ствари, али и за дружење и забаву. Срећно!

МЕФ је факултет 21-ог века који се труди да иде у корак са новим генерацијама и пружи квалитетно савремено студирање. Чак и пре одлуке о упису на основне студије, МЕФ отвара врата садашњим матурантима, будућим бруцошима, да дођу, упознају се са факултетом, почев од самог простора, савремене опреме за учење, делова за одмор и забаву, до пружања свих потребних информација о самом студирању или упису на основне студије


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije