Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
04. Децембар 2020 / 15:50    3666 Views  

КВАНТНА МУЗИКА

Иницијатива Креативна Европа 2015. године започела је пројекат Квантна музика - спој физике и музике. Ово је јединствен покушај музичара да помогну физичарима да чују звук тог квантног света атома. Физичари су помогли музичарима да савладају нове начине синтетисања звука. Као резултат те сарадње настао је нови музички инструмент – хибридни клавир, представљен београдској публици 2017. године у Југословенском драмском позоришту.

Дефиниција стварности не обухвата ни материју ни енергију већ информације
И то обраду оних информација које леже у основи свих:
физичких, биолошких, економских и друштвених феномена.

Квантна физика тврди: ако честица може да постоји у два стања, онда је могуће да постоји у оба та стања у исто време. У класичном макроскопском свету не видимо никад те две позиције једног објекта. Главни принцип на коме се и заснива ова теза је суперпозиција.
Творци овог презанимљивог споја науке и уметности су српски држављани. Пројекат Квантна музика је званично отпочет 2015. године уз стручњака за акустику професор Драган Новковић и светски признатог квантног физичара српског порекла Влатко Ведрал, који предаје на Универзитету Оксфорд и сарадник je Центра за квантне технологије у Сингапуру. Поред ова два стручњака, на хибридном клавиру је главно учешће имао и LP ДУО – такође српски музички тандем који чине Соња Лончар и Андрија Павловић.
МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA
LP ДУО: Соња Лончар и Андрија Павловић
МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - Bojan Slat
Квантни физичар Влатко Ведрал
Хибридни клавир спаја дирке клавира и законе квантне физике. Први пут овај нови инструмент представљен је у Сингапуру 2017. године. LP дуо је на хибридном клавиру наступао као предгрупа познатом музичару Парову Стелару

Директна интеракција између човека и атома
креирала је музику новог доба.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA
Основна идеја је представити квантну физику кроз звук, акустику односно музику. Појмови квантне физике су до сада углавном објашњавани визуално а не кроз аудио форму. Овај футуристички пројекат је померио границе и заузео значајно место у савременој науци и уметности. Ово истраживање је научно утемељено и уметнички надограђено за концертно извођење.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице