Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
30. Март 2021 / 09:48    5757 Views  

ЛЕТЕЋИ АУТОМОБИЛИ

Јапанска компанија Sky Drive, 25. августа 2020. тестирала је први пробни лет летећег аутомобила са возачем-пилотом. Возило названо „СD-03“ је са полетело са једним возачем са полигона Тоyота и кружило 4 минута око терена.

За само две године од оснивања фирме, догодио се први пробни лет.  Из компаније Sky Drive  најављује да ће већ за три године, овакви аутомобили постати доступни на тржишту.

Најављује се да је идеја да аутомобили постану приступачно превозно средство. Цена ће опадати како се прозиводња односно број возила буде увећавао. Циљ Sky Drive-а је да се у пренасељеном Токију, до 2050. године - омогући стизање за десетак минута до било којег дела града.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Кинеска компанија Terrafugia  најављује возило Transition које се у року од један минут претвара из аутомобила у авион и има два путничка седишта. Terrafugia најављује и још један тип транспортног возила који садржи три дела (већи модел који може да носи камион или авион са крилима).

Главни спор и делимична препрека ове „летеће револуције“ јесте комуникација пилота-возача обзиром да се у ваздуху не могу поставити саобраћајни знаци.

План је да се све доступне технологије укључе као и истраживачи, компаније и агенције како би се остварила револуција ваздушне мобилности.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA
МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Урбана трансформација доводи до тога да ће домет ваздушног таксија омогућити децентрализацију у потпуности. Шта то конкретно подразумева? То значи да седиште радног места не мора бити у пословним зонама, док ће запослени бити ти који ваздушном зоном могу лакше да се транспортују до радног места.

Градови постају све виши, стога ће се умножавати број кровних места на којима могу да слете летећа возила. Мањи број друмског возила додатно ће реорганизовати инфраструктуру градова и повећати простор за зелену површину. Дизел гориво ће уз летеће и електричне аутомобиле постати прошлост.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице