Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
11. Септембар 2020 / 21:50    2293 Views  

Брзи математички трикови

То нису правила, то је пут којим се ум природно креће. Чест случај је да се математика сматра мрским предметом. Такође, често се губи интересовање и самопоуздање у сродним природним наукама. Промена приступа је један од битнијих начина за постизање бољих резултата. Када рачуница постане једноставнија, математички проблеми онда постају занимљивији. Одговор је у менталном рачунању.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Ведска математика је креирана у древној Индији и развио ју је индијски духовни вођа Bharati Krishna  (1884-1960) који се бавио математиком, историјом и философијом, проучавао је и санскритске текстове. Први записи о овом стилу рачунања се налазе у староиндијским текстовима – Ведама. Тако да је ведска математика индијски математички систем, односно техника израчунавања која има своја посебна правила.

Правила се називају сутре, подправила – субсутре. Постоји 16 правила и 13 подправила која служе као упутства при рачунању. Овај систем рачунања решава сваки математички проблем из аритметике, алгебре, геометрије и тригонометрије. Правила су лако применљива и лако памтљива и обављају се ментално.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Абакус је рачунаљка уз чије коришћење се  научи визуелно рачунање.

Потом се тим визуелним методом изводи рачуница у глави без рачунаљке.

Дакле, абакус је помагало уз које се савлада систем менталног рачунања.

Ментална аритметика
Магија Ведске математике
Јапанска техника множења – још једна занимљива визуелна математичка техника

Ментално рачунање треба вежбати свакодневно.
Уживање у напретку и повећавање сопствене меморијске способности су два основна задатка.

Повезане странице