Новости Студентски профил Moodle
Blog

МАТУРАНТИ НА ПРЕКРЕТНИЦИ

ЕКОНОМСКИ И ФИНАНСИЈСКИ ЕКСПЕРТИ СУ КЉУЧ ПРОМЕНА

Ауторка: Сања Ђурђевић | 01. Фебруар 2022 | 847 Views
МАТУРАНТИ НА ПРЕКРЕТНИЦИ

Tренутно смо сведоци креирања једне потпуно другачије слике света а економија је основа свих тих промена. Стручњаци у области економије и финансија су кључни за напредак у свим сегментима друштва. У овом моменту глобално се трансформише систем функционисања. Основа свега јесте економски систем.

Како би на најбољи начин искористили промене које нас очекују, неопходно је разумети како свет функционише у економском смислу а затим и образовати се у складу са променама које нас чекају у будућности.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Светски економски форум је објавио истраживање да ће висококвалификовани – факултетски образовани појединци бити најтраженији, односно они ће бити у мањем проценту да остану без посла.

Сваке године настане око 70 000 нових занимања а у наредних 25 година, скоро половина тренутних послова неће постојати. Зато су матурантима најбитнија питање: „Шта студирати?“ „Који послови ће бити актуелни и тражени?“, „Шта ће бити исплативо сутра?“.

ЕКОНОМИЈА ЗНАЧИ УПРАВЉАТИ ОГРАНИЧЕНИМ РЕСУРСИМА.

ФИНАНСИЈЕ СУ НАУКА И УМЕТНОСТ УПРАВЉАЊА НОВЦЕМ.

Стручњаци из економије и финансија су неопходни свакој држави!

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Према истраживањима, занимања у области економије и финансија које ће бити цењени су:

  1. Финансијски менаџери
  2. Рачуновође и ревизори
  3. Економски аналитичари
  4. Банкарски експерти
  5. Сениор менаџери прихода

Stablecoin, Yield farming, Decentralized Finance, Flash Loans, Liquidity mining… само су неки од нових термина који се користе на тржишту дигиталних валута. Овај нови економски поредак ће обликовати будућност а стручњаци за економске токове тог новог доба ће бити изузетно тражени и веома добро плаћени.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Свака држава, сваки бизнис и свака породица функционишу захваљујући економским правила. Тако да је за успешно управљање државом, руковођење бизниса или за функционисање породице веома значајно да се знају финансијски правила и да се на тај начин обезбеди сигурна будућност.

Веома је тешко предвидети спектар свих занимања која ће настати, обзиром на убрзану технолошку револуцију. Али сигурно је да ће економија и финансије бити непогрешив избор.

Економски стручњак је у прилици да ради велики број различитих послова који су веома добро плаћени.

Дипломирани студенти могу да буду запослени у домаћим као и у међународним финансијским институцијама, затим у приватном као и у јавном сектору.

Послови којима се могу бавити будући експерти су: инвестициона планирања, развој економских стратегија, управљање ревизорским или банкарским секторима, креирање развојних економских стратегија…

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije