Новости Студентски профил Moodle
Blog

Како менторство од старијих колега може унапредити ваше студентско искуство?

Ауторка: Ана Пупавица | 29. Јул 2023 | 387 Views
Како менторство од старијих колега може унапредити ваше студентско искуство?
#srednjoskolci #saveti #mentorstvo

Завршили сте 4. годину средње школе и испред вас је прва година факултета? Свако од нас је некада био на корак пред упис на факултет и зна које вам се недоумице мотају у мислима. Студирање је једно од најузбудљивијих раздобља у животу младих људи, пуно нових изазова и прилика за лични и професионални развој. Када започињете свој студентски пут, могуће је да се осећате несигурно, збуњено или изгубљено у мору непознатих лица и нових информација. Међутим, не брините – увек постоје старији студенти спремни да вам радо пруже драгоцено менторство и помоћ која ће вам олакшати да се боље снађете у студентском животу. У овом блогу, истражујемо како менторство старијих колега може значајно унапредити ваше студентско искуство.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

1. Добијање драгоцених савета о избору студија

Када сте на прагу уписа на факултет, одлука о одабиру студијског програма може бити веома застрашујућа. Ово је важна одлука која ће обликовати вашу будућност и зато је кључно добити што више информација и савета. Старији студенти су прошли кроз исти процес и могу вам помоћи да боље разумете различите студијске програме, предности и изазове сваког од њих, као и могуће каријерне путеве који се отварају након завршетка студија. Њихова искуства и личне приче могу вам помоћи да донесете информисану одлуку која ће одговарати вашим интересима и амбицијама.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

2. Пружање подршке приликом прилагођавања новом окружењу

Када се први пут упознајете са факултетским животом, суочавате се с многим изазовима. Нова околина, непознате особе и другачији систем учења могу бити застрашујући. Међутим, уз помоћ ментора, осећај непријатности и страха се може смањити. Они ће вас упутити у основне информације о факултету, локацији, студентским клубовима и организацијама, што ће вам помоћи да се брже и лакше уклопите. Поред тога, ментори ће вам пружити подршку и охрабрење током првих тешких тренутака, помажући вам да останете мотивисани и позитивно усмерени ка својим циљевима.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

3. Пренос академских вештина и знања

Студирање на факултету захтева другачији приступ учењу и раду у односу на средњу школу. Старији студенти су већ савладали технике учења и организације које вам могу бити од велике користи. Менторство вам омогућава да добијете конкретне савете о томе како ефикасно учити, правилно организовати време за учење и остале активности, као и како превазићи академске изазове. Њихова подршка ће вам омогућити да брже савладате градиво и постигнете боље резултате.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

4. Упознавање са истраживачким и ваншколским могућностима

Факултет је место где можете истраживати и развијати своје интересе изван редовних предавања. Старији студенти могу вам помоћи да пронађете истраживачке пројекте, прилике за волонтирање, студентске организације или праксе које одговарају вашим интересима. Осим што ће вам помоћи да развијете своје вештине, ово ће вам омогућити да стекнете драгоцено искуство и везе које могу бити од кључне важности за вашу будућу каријеру.

Менторство старијих колега на факултету представља непроцењиву предност која може значајно унапредити ваше студентско искуство. Кроз њихову подршку, можете лакше доносити одлуке о избору студија, брже се прилагодити новом окружењу, савладати академске изазове и пронаћи прилике за лични и професионални развој. Старији студенти су ту да поделе своје искуство и знање са вама и учине ваше студентске дане незаборавним и успешним. Зато, када кренете на факултет, не оклевајте да потражите ментора - корист које ћете добити ће надмашити сва ваша очекивања. А касније, када и сами уђете у рутину, будите отворени према новим надолазећим генерацијама и потрудите се да бар једном новопоченом студенту олакшате почетак.

МЕФ је факултет за 21. век који се труди да иде у корак са новим генерацијама и пружи квалитетно савремено студирање. Чак и пре одлуке о упису на основне студије, МЕФ отвара врата садашњим матурантима, будућим бруцошима, да дођу, упознају се са факултетом, почев од самог простора, савремене опреме за учење, делова за одмор и забаву, до пружања свих потребних информација о самом студирању или упису на основне студије. Оно што је још корисно нагласити је да, уколико сте полагали пријемни испит на другом факултету или високошколској установи, имате право на директан упис на МЕФ факултет, што подразумева да сте ослобођени пријемног испита приликом уписа. Немојте пропустити ову сјајну прилику да себи обезбедите место на факултету за 21. век.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije