Новости Студентски профил Moodle
Blog

На шта све треба да се фокусирају бруцоши током прве године факултета?

Ауторка: Ана Пупавица | 21. Фебруар 2023 | 1213 Views
На шта све треба да се фокусирају бруцоши током прве године факултета?
#studenti #brucosi

Прва година основних студија је често веома утицајан период на бруцоше и њихов даљи наступ и успех током основних студија. Због овога је веома битно да већ на почетку студија прихватите одговорност и самосталност која вам је пружена и узмете свој живот у своје руке. Не заборавите да се налазите на почетку периода који представља ново окружење за вас и да ћете убрзо наићи на ситуације у којима немате толико искуства. Ово је свакако добро по вас, јер су напредак и учење могући само на тај начин, онда када се нађете у новим ситуацијама које су ван ваше зоне комфора. Уколико на почетку будете свесни оваквих ствари, касније све може ићи лако са мањим или већим варијацијама у вашој фокусираности, али ако на почетку све препустите случају, касније може бити много теже да се тргнете и овладате ситуацијом. Написали смо овај блог са циљем да вам пренесемо искуство и дамо савете на шта треба посебно да се фокусирате током прве године основних академских студија.

ПРИПАДНОСТ ЗАЈЕДНИЦИ

Људи су социјална бића, а ово значи да осећамо потребу да се конектујемо са људима чијој групи припадамо. Наравно, одређени темперамент и карактер личности диктирају границе у овој потреби и свако од нас зна колико му је довољно када је у питању упознавање и зближавање са новим људима. Било како било, сигурно је да сви желимо да се осећамо пријатно у свом окружењу и прихваћено од стране других. Уписом на факултет и избором одређеног усмерења, одредили сте себи групу. Људи из ваше групе су особе са којима делите бар једну заједничку ствар, а најчешће и много више од тога. Зато, не осећајте баријеру да се повежете са овим људима до границе која вам прија, вероватно су слични као ви. Након што стекнете познанства, која потенцијално могу постати пријатељства за цео живот, сигурно ћете стећи већу жељу за доласком на факултет и мотивацију за достизање крајњег циља – дипломирања и стицања високог знања у изабраној области.

ПРИСУСТВО НА ПРЕДАВАЊИМА

Осим директне предности присуства предавањима која је свима јасна, а то је појашњавање градива које ће вам касније много значити приликом разумевања материје и скратити и олакшати сам процес учења, постоје бројне друге скривене предности редовног посећивања факултета.

Уколико створите себи обавезу одласка на предавања, спречавате могућност да се ”улењите”, чему су склоне особе у животном добу коме припадате уколико су ослобођене свих могућих обавеза. Одсуство од дешавања често може заварати вашу свест да имате довољно времена да научите и спремите испит до датума испита. Одласком на факултет подсећаћете себе на ту обавезу и раније ћете бити спремни да отпочнете учење, а притом ће вам и градиво бити јасније. Поред овога, имаћете бољу слику о томе колико је времена потребно да издвојите за одређени предмет. Уколико чујете на предавању да је неко од ваших колега већ почео да спрема испит, мотивисаћете се да и сами кренете и знаћете да некоме можете да се обратите за помоћ уколико буде било потребно. Такође, професори су склони томе да са студентима који долазе на предавања деле примере из праксе и своја искуства за која можда нећете имати прилику да чујете на другом месту. Ово вам може помоћи и да што пре схватите где се проналазите и усмерите своје студије што пре у том смеру, јер је и то веома битно у процесу студирања. Наравно, професори ће имати прилику да вас запазе на предавањима, што њима указује на то да вас област истински занима и оставићете позитиван утисак на њих. Данас је веома значајно бити на извору информација, а за процес студирања, предавања свакако јесу тај извор.

ПРИСУСТВО НА СТУДЕНТСКИМ АКТИВНОСТИМА

Битно је да се радо одазивате студентским активностима, било то дружења и изласци или некаква врста студентског активизма, попут студентских организација. Ово ће вам донети пуно искуства, истанчаће ваше вештине комуникације и социјалне интелигенције, што ће вам касније битни значајна олакшица приликом потраге за пословним ангажманом и сналажења у новом пословном окружењу.

ПРОБАЈТЕ НОВЕ СТВАРИ

Изађите из зоне комфора, пронађите нове хобије, нова интересовања, упознајте другачије људе, научите нови језик, идите на размену студената у иностранство... Свако ново искуство може утицати позитивно на вашу каријеру, пре или касније. Пробањем нових ствари, стећи ћете ширу слику и, веровали или не, позитивно ћете утицати на своје самопоуздање, а баријеру према новим задацима и решавању проблема, потпуно ћете уклонити. Такође, ваш праг толеранције и способност разумевања и емпатије ће бити значајно побољшани, што вам касније, у пословном и приватном животу, може много значити.

УСАВРШАВАЊЕ ПОРЕД ОСНОВНИХ СТУДИЈА

Што пре схватите која вас област највише занима и почнете да је изучавате и поред студија, олакшаћете себи пут до успешне каријере. Међутим, ако сте свестрани и не можете тако лако да одлучите, слободно дајте себи довољно времена за овај корак, али не одустајте од усавршавања поред факултета. Размислите о неким стварима које су од општег значаја за ваш живот и каријеру, попут усавршавања језика, разним курсевима који могу побољшати ваше меке вештине, итд.

БИТНО ЈЕ ПРОНАЋИ БАЛАНС

Веома је битно да током студирања не запоставите своје хобије и ствари које волите да радите. Може се десити да у овом периоду живота, сасвим случајно, створите негативну емоцију према студирању, а најчешће се то дешава уколико, због студирања, запоставите ствари које волите. Заправо, прави разлог за ово није само студирање, већ начин самосталне организације. Нажалост, истина је да ако дође до овога, једини прави узрок сте ви сами. Битно је да на време пронађете баланс између обавеза и свих ствари које волите, како касније не бисте морали нечега од овога да се одрекнете. А одрицање најчешће проузрокује осећај незадовољства, губитка и кајања. Зашто бисте овако нешто проживели, ако не морате и ако је довољно само да се на почетку фокусирате на праве ствари, будете изнад ситуације и преузмете одговорност у своје руке? Битно је да што пре упознате себе, будете реални и искрени и схватите како функционишете најбоље и колико времена вам је за шта довољно. Не преписујте од других – пронађите свој алгоритам!


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije