Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
15. Октобар 2020 / 15:37    4256 Views  

НАЈПЛАЋЕНИЈИ ПОСЛОВИ У 2030. ГОДИНИ

Најновији развојни задатак за данашње матуранте, будуће студент а потом и будуће запослене јесте да нађу своје место под технолошким небом.
Од 10 најтраженијих занимања данас, 2020. године (дакле, пре само 10 година), чак 9 није ни постојало.

Предузетнички иновативни бизниси су цењени у последњих десет година и тако ће наставити да буде. Start up је постао одомаћена појава. Start up пројекти а потом и бизниси су пожељни али је такође потребан и добар бизнис план да би посао опстао односно, стручно речено -да би био одржив.

Поједина занимања су као вештине. Да би се овладало знањем тих вештина, није потребно формално образовање тј. факултетска диплома, него је потребно завршити неке од курсева и упустити се у области као што су: digital marketing, blockchain developer, web developer, content marketer. Све наведено су занимања који су у експанзији претклих година и тако ће бити и у будуће.

Суштина је да ће сва занимања бити уско везана за технологију.

Најзанимљивије са листе будућих занимања који за сада званично не постоје су:

1. Syber Security или Етички хакер / ИТ стручњак чији је задатак да унапред спрече сваки упад у систем тако што открију слабости у софтверима пре него што их неко злоупотреби. Популарно названо то су “ловци на багове” И тренутно је то популација узраста од 18 до 29 година. Проналажење грешака у кодовима је добро плаћен посао а то је уједно одлична мотивација за хакере. Сyбер безбедност је један од најбитнијих сегмената у дигитализованом свету.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ
МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

2. Neuro Manager  / Занимање које ће кроз спајање стручних знања технологије и психологије да буде од помоћи запосленима. Радно место је значајан део у животу сваке особе и послодавци се увелико труде да буду вољени од стране својих запослених. Атмосфера на радном месту утиче на продуктивност и успешност и многе компаније улажу значајан напор да њихови запослени буду срећни и задовољни. Задатак неуро менаџера ће бити да креирају стимулативно окружење где је осећај среће у колективу најбитнији мотиватор.

3. Digital detox Therapist - Иако зависност од друштвених мрежа и интернета још није званично препозната у класификацији болести, терапеути имају велики број оваквих зависника. Schroll-овање по страницама и друштвеним мрежама доводи до неразумног губљења времена и блокирања меморијског садражаја претераном количином информација. Када се то не ради, осећа се узнемиреност и нелагода. То је тренутак када треба затражити помоћ.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ
МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

4. 3D Animators - AR/VR Creators – Образовање доживљава потпуну трансформацију. Виртуална стварност ће се пренети и на ученике, средњошколце, студенте. Едукатори из области STEM наука ће бити најтраженији (Science, Tehnologija, Eengineering i Mathematics) док ће 3D аниматори и креатори виртуелне стварности бити ангажовани за креирање садржаја из градива које се учи.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице