Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
13. Мај 2020 / 13:47    2093 Views  

ОД ИНОВАЦИЈЕ ДО КРЕАТИВНОСТИ

Сваки кризни период, доноси и могућност да се нешто промени, унапреди, побољша. Најсигурније је задржати креативан начин размишљања и креирати иновације. Младе и перспективне генерације су покретач иновације. Од њих се очекује да патентирају свеже идеје. Некад то може бити унапређење постојећих идеја а некад  потпуни новитет. Понекада креативни процес буде успешнији уз шољицу кафе а некада су потребне дуге шетње тихим улицама.

Одличан начин за анализу идеје је POINT процес.

Садржи четири корака:

 slika 2

Три кључне тачке:

КРЕАТИВНОСТ је покретач.

Најбитнији ниво креативности је ИЗУМ.

Највиши ниво креативности је ИНОВАЦИЈА.

triptih

Постоје две теорије које је битно знати и из теорије их преводити у праксу.

Ове две теорије су најсигурнији партнери када се крене у креирање.

То су: забавна теорија и теорија игара:

Забавна теорија гласи да људско понашање може да се промени на боље тако што свакодневне активности учинимо забавнијим него што иначе јесу. Продуктивност расте јер је особа спремна да дуже времена проведе фокусирана ако јој је нешто занимљиво.

 slika 3

Теорија игара је математичка теорија и служи за решавање супротстављених интересе. Основна карактеристика теорије игара је у томе што резултат који ће играч остварити у игри не зависи само од њиховог избора понашања у игри, већ и од избора осталих играча.

Потези и правила у игри су унапред познати. Ту спадају: различите друштвене игре, такмичења тимова у креирању идеја, спортске утакмице, карташке игре, шах

Када се на сва претходно стечена знања, додају ДВЕ теорије, разумеју ТРИ кључне тачке и идеја изанализира кроз ЧЕТИРИ процесна корака - пут од креативности до иновације је отпочео!

Повезане странице