Новости Студентски профил Moodle
Blog

ПАУЗИРАТИ ГОДИНУ НАКОН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИЛИ НЕ?

КАКО ДОНЕТИ ПРАВУ ОДЛУКУ?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 16. Септембар 2021 | 4568 Views
ПАУЗИРАТИ ГОДИНУ 
НАКОН СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИЛИ НЕ?

G ap year“ постао је тренд у Европи и Америци. Једни сматрају да ова пракса представља луксуз мањине а други сматрају да је то судбина оних који нису успели да упишу жељени факултет.

Након 12 година школовања, осећате недостатак енергије и мотивације и као логична одлука вам се намеће да направите пресек стања. Темпо и начин на рада на факултету је доста другачији него у основној и средњој школи. А само месец дана дужи распуст није довољан период да се припремите за нови изазов. Ментално здравље је најбитније и веома је важно препознати своје капацитете. Многе студије показују да се понекад боље одлуке о избору факултета донесу након годину дана паузе… Али да ли је то заиста прави избор за тебе лично.

Неопходно је да дефинишеш шта желиш да постигнеш том паузом:

  1. Пауза од учења ?
  2. Учење нових вештина и стицање нових искустава ?
  3. Зарада новца и радно искуство ?
  4. Одлучити шта заиста желиш да студираш ?
  5. Комбинација свега наведеног ?

Факултет за 21.век има у виду да је битно препознати потребе младих и да је важно да студирање прати савремене трендове. Шта то конкретно значи?

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Забава, разонода, слободно време, време за дружење, студентска путовања и спортске активности су подједнако битне као и учење. Практично то су две стране исте медаље. Једно без другог не може успешно да функционише. Поред образовања, МЕФ организује многобројне ваннанставне активности. Студирање на МЕФ-у представља корак напред и у твом друштвеном животу.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Поједине резултате је могуће остварити само ако си део колектива. Могућност да се пријавиш на студентска такмичења и освојиш награде са тимом, да будеш учесник на креативним тимским радионицама, да будеш део организованих студентских излета и путовања, да оствариш студентске попусте, да стичеш нова познанства и међу својом а и међу старијом генерацијом студената, могуће је само ако си део студентског колектива…

Бити део тима је веома драгоцено. Многобројне факултетске ваннаставне активности обогаћују студентски живот на посебан начин. Актуелни студенти су потврдили да јединствен ентеријер МЕФ факултета чини студирање изузетно пријатним…

Уколико имаш дилему шта да студираш то не мора одмах да значи да због те неодлучности треба да паузираш годину. Саветовање са стручним лицима, консултације са људима од поверења и преиспитивање сопствених жеља је кључно. Не треба да бежиш од одговорности јер упис на факултет је свакако један велики корак напред!

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije