Новости Студентски профил Moodle
Blog

ПИСМО МЛАДИХ ГЕНЕРАЦИЈА ЛИДЕРИМА КОМПАНИЈА

ОБРАЋАЊЕ ОМЛАДИНЕ 21. ВЕКА ЗА КРАЈ 2021. ГОДИНЕ

Ауторка: Сања Ђурђевић | 15. Децембар 2021 | 696 Views
ПИСМО МЛАДИХ ГЕНЕРАЦИЈА ЛИДЕРИМА КОМПАНИЈА

Све већи број људи који редовно одлазе са радних места су миленијалци и генерација Z. Ове младе генерације напуштају неспособне лидере а не компаније. Визија компаније им се допада али људи на руководећим позицијама нису они којe би они икада следили. Омладина има нове стандарде који нису погрешни, него су другачији. Омладини су потребни ментори јер имају жељу да уче и да решавају занимљиве проблеме и изазове. „Не можете нас купити добром платом а лошим вођством!“

Ово писмо је упућено свима вама који сте од нас очекивали да се одрекнемо свог времена, празника, викенда, снова и циљева како бисмо могли да служимо вашим амбицијама и да испуњавамо принципе неког старог система који више не постоји. Заборавили сте да смо ми апсолутно слободни и да немамо жељу да жртвујемо сопствену слободу за било шта што нам не одговара. Заборавили сте да смо у стању да игноришемо ваша правила јер нас та правила неће задржати, она ће нас само удаљити и одбити.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Да, опседнути смо технологијом јер смо се са њом „родили“. Ми смо прва права дигитална native генерација. Информишемо се на друштвеним мрежама и разликујемо информације од знања. Знамо веома добро да истражујемо када нас нешто интересује али исто тако не желимо да губимо време на оно што сматрамо небитним. Не можете нам наметнути системе вредности који више не важе. Једноставно, не можете.

Сваке године чинимо све више радне снаге и у овом актуелном тренутку сте осуђени на нас, хтели то да признате или не. И било би једноставније да разумете наша правила јер их ми нећемо мењати. Када се потрудите да схватите све наше манире и ставове, схватићете колико можете да научите од нас и биће вам јасније колико су наши принципи у складу и са вама самима али ви само нисте имали ту слободу да их спроведете у дело. Били сте принуђени да се повинујете наметнутим принципима.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Без да нас схватите погрешно, немамо ми проблем са ауторитетом. Ми само поштујемо да будемо вођени из правог разлога и са јасним циљевима а не зато што „то тако треба и мора“.

Ако нам не објасните како ће тај посао дати смисао нашем животу, брзо ћемо се одвојити и пронаћи начин да радимо посао који има смисла. Волимо да решавамо занимљиве проблеме који имају значење и дају смисао нашем животу. Ако то разумете, схватићете како бирамо послове и зашто дајемо отказ.

Ценимо културу, манире и људе много више него скупоцене локације канцеларија, привилегије попут уређених амбијената па чак и зараду. Флексибилност се код нас подразумева јер волимо да истражујемо могућности. Ми подржавамо рад четири дана у недељи, скраћено радно време ако је потребно али и прековремени рад ако је мотив и изазов довољно велики и занимљив. Радије смо фокусирани на резултате него на радне минуте. Фиксно радно време нас подсећа на рад у фабрикама и на звоно које одређује почетак и крај производње. Ми смо креативци који практично немају радно време јер смо у стању да решавамо задатке и 24h ако су нам довољно изазовни.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Деценије проведене у једној компанији јурећи унапређења, титуле и повишице за нас немају смисла. Нама је поента да радимо за неколико различитих компанија и да стичемо искуство и вештине које ће нас лично да надограде. Ми сами бирамо титулу која нас најбоље описује, не волимо укалупљене називе занимања јер они често не кажу ништа о суштини посла којим се бавимо. Наше титуле су наше огледало, оне говоре ко смо, за шта се залажемо а не осликавају ауторитет, хијерархију, положај…
Заправо ми имамо исте амбиције као и ви, само ви ваше нисте имали храбрости да спроведете у дело. Зато треба да схватите да ми нисмо чудни, ми смо само напреднија верзија вас, која неће у позним годинама да плаче над протраћеном судбином.

Ако нисте отворени за такву врсту пословања, ми смо спремни да одемо тамо где се поштују баш такви стандарди радног времена.

Путовања су нам у генетском коду. Не подносимо статику. Свесни смо чињенице да нас измештање из свакодневице надограђује и унапређује.

Не подносимо да нам надређени гледа учинак преко рамена, него је потребно да нам да довољно изазован проблем да решимо и слободу да будемо креативни као и да нам буде ментор на задатку, а не вођа који се мршти, суди и критикује.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Умемо да научимо и учинимо много, али по нашим правилима.
На вама је да прихватите наше нове принципе, јер ми ваше застареле сигурно нећемо.

Лидери, желимо вам срећу са нама у Новој години!

Омладина 21. века.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije