Новости Студентски профил Moodle
Blog

ПИТАЛИ СМО СТУДЕНТЕ МЕФ ФАКУЛТЕТА

Јована Марковић - студент четврте године основних студија, председник Студентског парламента, демонстратор и менаџер уписног тима МЕФ факултета

Ауторка: Јована Марковић | 29. Март 2023 | 830 Views
ПИТАЛИ СМО СТУДЕНТЕ МЕФ ФАКУЛТЕТА
#studenti #mef

Одлучили смо да неке од online страница нашег блога посветимо младим, успешним студентима и бившим студентима нашег факултета. Желимо да чујемо какви су њихови утисци и искуство о студирању на МЕФ факултету, о студентском животу генерално, о прилици која им је пружена непосредно након студирања или чак, у доста случајева, и пре завршених основних студија. Желимо да чујемо шта је то што је њих мотивисало и покренуло да започну своје каријере. Желимо да сумирамо сва искуства и представимо вам овај део нашег блога као базу где увек можете пронаћи мотивацију и инспирацију да се покренете, изађете из зоне комфора и започнете нове ствари.

Овом приликом ћемо представити Јовану Марковић која има 22 године. Јована је студент четврте године основних академских студија на МЕФ факултету, на смеру Оперативно примењени менаџмент. Она је председник Студентског парламента, демонстратор и менаџер уписног тима МЕФ факултета.

Пред вама је Јованина прича.

Уживајте и запишите по који савет од ове младе, амбициозне девојке.

Uticaj online pracenja nastave - koncentracija

„Знате ону стару – с ким си, такав си? Е па ја је пратим од кад знам за себе. Пажљиво бирам пут, људе и осећај како негде не бих погрешила.

Од средње школе маштам да успем. Иако тада још увек нисам јасно дефинисала шта за мене значи успех, гледала сам да будем на путу да га остварим. Како бих у томе успела или била макар корак ближе, окружила сам се људима који би ми давали ветар у леђа. Једна од таквих особа јесте мој пријатељ, који је једним делом заслужан за то где сам тренутно.

Почетком четврте године средње школе, негде октобра месеца, сазнајемо да МЕФ факултет позива све матуранте на такмичење из предузетништва, које, поред тога што нам може донети дружење, учење и забаву, заправо нуди могућност за добијање стипендије за прву годину основних студија. Како сам била скептична по питању добијања било чега бесплатног, а не студирања, ту идеју сам на кратко заборавила. Међутим, мој пријатељ није. Пријавио нас је за такмичење и само нам јавио термин када идемо на исто. И даље скептична, одлучила сам да одем, ако ништа, да видим како бисмо се снашли у свему томе. Након два круга која смо прошли, уследио је и трећи, последњи, који је био одлучујући, а који смо одрадили феноменално. И погодите шта? Добили смо прво место! Тек тада сам ја заправо постала свесна да сам добила прилику да студирам на приватном факултету, који ме је притом пријатно изненадио по питању много чега. Како сам велики естета, привукао ме је леп ентеријер, љубазност и осећај који сам имала док смо ту проводили време. Нисмо имали осећај да смо на факултету, толико нам је било лепо. Поред тога, свидело ми се то што су имали смер који је мене интересовао – менаџмент. Убрзо након такмичења, отишла сам да се упишем и тако себи додатно олакшала, јер сам имала доста времена за спремање матурског рада и завршавање средње школе.

Uticaj online pracenja nastave - monotonost

Прва година ми је пролетела јер сам поред студирања, била активна у vannastavnim активностима. Те године сам први пут имала прилику да организујем конференцију за младе, сарађујем са великим именима и компанијама, будем на пословном састанку. Верујте ми да нема веће среће него имати тим који организује са вама догађај, који на крају прати преко 150 људи. Како сам била активна, а уједно и добар студент, добила сам прилику да конкуришем за стипендију наредне године. Друге године сам добила свој први посао – посао председника Студентског парламента. Ништа лепше, али ни теже до тада нисам прошла. Било нас је преко 80 активних и свако од нас је био део неког тима. Било да је то био хуманитарни, спортски, Cаsе Study или конференцијски тим, свако од нас се трудио да барем мало допринесе развоју парламента. Неизмерно сам свима њима захвална, зато што су се трудили, правили резултате, организовали неке од најлепших догађаја и акција. Зато што су били тим. А то чине и данас. Парламент већ годинама врши регрутацију нових људи, који су спремни да се труде, уче, стичу нова знања и вештине. Драго ми је да су сви они свесни да на тај начин, поред дружења и пријатеља, стичу и искуство које ће им касније у животу и свету запослења бити неопходно. Драго ми је што скидају апсолутно сваку предрасуду о студентима приватних факултета, што су своје знање и креативност претворили у нешто лепо, вредно помена.

Сумирала бих причу везану за vannastavne активности и парламент генерално, тиме што бих свим будућим студентима рекла да нема лепшег искуства од тог. Кроз тај период ћете наићи на младе, успешне, људе вредне вашег времена и оне који ће да вас вуку даље. Оне због којих нећете имати страх да уђете у нешто ново, оне због којих ћете стварати најлепше приче и пословне планове, оне због којих ћете обожавати време проведено после предавања. За то време, вреди уложити сваки минут проведен у вашем и њиховом развоју.

Новом годином дошле су и нове активности, обавезе али и ангажовања. Поред председника Студентског парламента постала сам и менаџер уписног тима, али и демонстратор на неколико предмета. Радим оно што волим, са људима које волим – заправо је то она прича са почетка. Наравно да сада имам доста више обавеза, да ми је дан испуњен у потпуности и да некад неку кафу са пријатељима морам да одложим, али на крају дана, не пада ми тешко. Задовољство ми је да гледам како своје факултетске приче преносимо млађима од себе, како се ми као уписни тим бринемо о ситницама и стварима које се на прву лопту, можда и не виде. Драго ми је што смо сложни и довољно заљубљени у ово, да своје идеје преносимо кроз догађаје, предавања и радионице. Одговорност коју тренутно имам као менаџер овог сектора јесте велика, али ми је драго што је припала баш мени. Што могу да покажем себе, што сам добила прилику да направим неке промене и што ћу на овај начин своју пословну каријеру само унапредити.

Uticaj online pracenja nastave - motivacija

Саветујем свим матурантима да се пре свега одлуче шта их занима. Које су то области које им се допадају и у којима виде себе у будућности. Након тога, мој савет им је да се окруже добрим, људима сличним себи. Људима попут мог пријатеља са почетка приче или мог тима који тренутно имам и водим. Људима који ће вас инспирисати и мотивисати да будете најбоља верзија себе. Будите отворени за прилике, догађаје и искуства. Искористите сваку прилику која вам се наметне. Доста читајте и учите, јер вам знање и искуство на крају, нико не може отети. Трудите се и будите упорни, не чекајте прилике него их јурите. Будите широког ума.

И за крај, морам навести део приче који понављам сваки пут када ме неко пита нешто на сличну тему, а то је – Радите оно што волите и то што радите, радите на најбољи могући начин.

Успећете, верујем у вас!“

МЕФ је факултет за 21. век који се труди да иде у корак са новим генерацијама и пружи квалитетно савремено студирање. Чак и пре одлуке о упису на основне студије, МЕФ отвара врата садашњим матурантима, будућим бруцошима, да дођу, упознају се са факултетом, почев од самог простора, савремене опреме за учење, делова за одмор и забаву, до пружања свих потребних информација о самом студирању или упису на основне студије


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije