Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
02. Јун 2021 / 16:52    3374 Views  

ПРИТИСАК ВРШЊАКА

Многим младим тинејџерима недостаје ментална зрелост да контролишу импулсе и доносе мудре дугорочне одлуке. Због тога су многи тинејџери подложнији утицају старијих или популарнијих пријатеља. Притисак вршњака да се прилагоде врло је стваран у овом добу и може имати огроман утицај на понашање младе особе.

Истраживања показују да су најизазовније године када је доминантан утицаја вршњака у средњој школи. То је период када дете склапа нова пријатељства и бира идентитет међу тим пријатељима. Такође, то је доба када деца почињу да експериментишу са ризичним понашањима. Веома често је нагон за оваквим понашањем резултат притиска вршњака.

У наставку следи шест врста вршњачког притиска:

1. ГОВОРНИ-УСМЕНИ ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Моменат када један тинејџер пита, сугерише, наговара и упућује другог да се укључи у одређено понашање.

Ако се то ради у окружењу ”један на један”, прималац утицаја има веће шансе да се одупре. Ако се, међутим, говорни утицај одвија унутар групе, притисак да се иде са групом је огроман.

2. НЕИЗГОВОРЕНИ ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Тинејџер је изложен поступцима једног или више вршњака и оставља му се да бира да ли жели да га прати или не. То се може окарактерисати и као ”учење по моделу”.

Ово може бити избор гардеробе – стилско усмерење, начин комуникације или интеракције (нпр. са супротним полом) или „придруживање“ врстама понашања.

3. ДИРЕКТНИ ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Ова врста притиска вршњака може бити изговорена или неизговорена. Директни притисак вршњака обично је усмерен на понашање.

Примери оваквог понашања могу бити случајеви када тинејџер другом тинејџеру преда алкохолно пиће или цигарету... Други тинејџер је доведен у ситуацију да мора да донесе одлуку на лицу места.

4. ИНДИРЕКТНИ ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Слично неизреченом притиску вршњака, индиректни притисак вршњака је суптилан, али и даље може вршити снажан утицај на младу особу.

Када тинејџер чује пријатеље на који начин оговара другу особу… или ако средњошколац сазна да популарне забаве викендом укључују алкохол или дрогу… Тај индиректни притисак може да подстакне да и они почну тако да се понашају, да би стекли прихватање.

5. НЕГАТИВАН ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Захтевати и терати тинејџера да се понаша супротно његовом/њеном моралном кодексу или породичним вредностима је облик негативног притиска вршњака. Тада појединац или крене да прати вођу или одлази из те групе.

Често се тинејџери снажног морала затекну у понашању које је у супротности са њиховим уверењима… само зато што желе прихватање... Младим људима често недостају вештине да смисле одговор или разлог да одбију притисак вршњака.

6. ПОЗИТИВАН ПРИТИСАК ВРШЊАКА

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Група вршњака може да има и позитиван утицај, ако су понашања здрава, прилагођена узрасту и социјално прихватљива. На пример, ако група вршњака жели да постигне добре оцене, на младог тинејџера може се позитивно утицати да студира. Или ако популарни пријатељ жели зарадити новац и уштедети за куповину аутомобила, други у групи могу тежити да се запосле и отворе штедни рачун. Ако се чланови фудбалског тима одлуче да ће се уздржати од пијења алкохола како би се усредсредили на очување здравља и победничку сезону, други ученици могу усвојити исто понашање.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Родитељи могу имати значајан утицај у овим ситуацијама. Родитељи су свесни вршњачког притиска са којим се суочава њихово дете и могу бити одлични у саветовању.

Неговање здравих пријатељстава, подстицање одговорног понашања и одржавање отвореног породичног дијалога су три кључне компоненте квалитетног односа родитеља и тинејџера.

Одвојите време да поразговарате са својим родитељима и без устручавања их питајте како да се одбраните од понашања која се пропагирају у друштву а вама можда заиста не пријају.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице