Новости 3 Студентски профил Moodle
МЕФ
16. Новембар 2020 / 22:54    1545 Views  

Садашњи матуранти - ново доба за ИТ стручњаке будућности

У временима великих промена најбитније је прилагодити се новом добу. Образовање за будућност је дефинитивно усмерено на технолошке иновације. Када се појави нека супериорнија технологија, она истисне претходну. Технологија је променила и тек ће променити начин на који размишљамо и занимања којима се бавимо.

ИТ сектор ће константно надограђивати обим посла у будућности.

Дигитални фармери, адитивна производња, 3D штампа, криптовалуте – blockchain технологија… Успон вештачке интелигенције има потенцијал да нам будућност преобрази више него било која друга технологија до сада. Трећа индустријска револуција је довела до тога да машина замени физичку радну снагу. Сада, у овој четвртој револуцији – технологија ће заменити машине. У наредних 20 година, 30% актуелних занимања биће замењено технологијом.


Комплетан систем ће бити подређен технологији.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - НОВО ДОБА ЗА ИТ СТРУЧЊАКЕ БУДУЋНОСТИ

Gaming индустрија има већу зараду од филмске и музичке индустрије заједно. Ово је уједно најбрже растућа индустрија. Виртуелни свет, који је своју историју започео кроз gaming, сада наставља да се проширује и на остале области.



Уметност и наука су се дефинитивно повезале на најкреативнији начин.


На вама остаје да постанете ИТ експерт и да наставите да креирате будућност кроз различита занимања.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - НОВО ДОБА ЗА ИТ СТРУЧЊАКЕ БУДУЋНОСТИ

ИТ сфера се такође проширује са специјализацијама: од већ активних дизајнера за роботику,  cyber security и data science стручњака, у будућности ће бити потребни: специјалиста за квантно програмирање, програмер за индивидуално учење, биоинформациони научници, interface дизајнери за амбијенталну интелигенцију… Такође, ИТ експерти у сарадњи са експертима из других области (дизајнери интелигентне одеће, стручњаци за нанотехнологију, биомедицински инжењери) креираће још напредније технологије. Док су виртуелни адвокат, виртуелни полицајац, виртуелни асистент - спој ИТ-а са већ постојећим занимања.


Свака област рада мора да има запослене стручњаке из области информационих технологија.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице