Новости 2 Студентски профил Moodle
Blog

ИЗБОР ФАКУЛТЕТА И БУДУЋЕГ ЗАНИМАЊА У ДОБА 4.0 SMART РЕВОЛУЦИЈЕ

ЗНАЧАЈ ВЕШТИНА У ДИГИТАЛНОЈ ЕРИ

Ауторка: Сања Ђурђевић | 07. Март 2022 | 1015 Views
ИЗБОР ФАКУЛТЕТА И БУДУЋЕГ ЗАНИМАЊА У ДОБА 4.0 SMART РЕВОЛУЦИЈЕ

Избор факултета уједно значи и избор занимања? Или ипак не? Неодлучност при избору факултета се најчешће своди на једно питање: „Да ли је то професија којом желим да се бавим цео живот?“ Колико год звучало чудно, али избор који се направи са непуних 18 година може да одреди судбину.

Чињеница је да који год факултет да одаберете и након студирања мора да се настави усавршавање. Студирање је постало само улазна карта за свет каријере. Статистике показују да се садашње генерације веома брзо засите пословних прилика у којима не могу да напредују. Тако да је профил личности младих особа постао усклађен са новим правилом данашњице – целоживотно учење, промене и прогрес.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Избор области студирања је једна врста избора а избор будућег занимања свакако зависи од образовања али и од нивоа стручности, талената и искоришћених прилика.

С тим што данас постоје нови стандарди када је у питању тражење запослених. Ти нови стандарди су у складу са брзином промена насталих услед дигитализације, финансијске кризе и глобализације.

Ова нова ера донела је много промена…. 
4.0 SMART револуција: 
(Social, Mobile, Analytics, Robots, Transformation - Social, Mobile, Analytics, Robots, Transformation)

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Најбитније је разумети да ова нова ера има нова правила. То значи да се поред образовања и стручности цене вештине: доброг преговарања, спремности на константно учење и усавршавање, преиспитивање пракси…

Треба упамтити да је ово је доба: креативно - дизајнерског    и критичког размишљања, реиновација, истраживања, сарадње међу професијама, проактивности и константног прогреса.

Веома је битно размишљати у смеру нових бизнис модела. Питање које може да се постави како би се дао одговор на овај захтев је: Које су то нове потребе, које су у складу са новим добом, за које треба наћи решење? Тако да када се донесе одлука шта студирати додатно је битно и развијати вештине које ће вам поред образовања (које се подразумева) донети могућност да будете део неког колектива и да градите каријеру кроз занимање.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Термини које треба разумети и усвојити су: design thinking, lean startup“ „jobs to be done“, “persona”, “мапа емпатије”, Volatility - истраживати трендове и потребе, Uncertainty - креирање одрживих пословних модела, Complexity – самопоуздање за преузимање ризика, Ambiguity – отвореност за нова искуства.

Актуелно је константно преиспитивање слабости и на личном плану и кроз пословање. Јер је то модел за напредовање. Ако постоји отвореност за кориговање старих пракси и усвајање нових ту постоји и простор за успешан развој каријере.

Веома је важно схватити да је одабир области у којој желите да будете стручни само један степеник, а да је за изградњу каријере и одабир занимања битно развити вештине које су у складу са новим добом.

Направити избор студирања је један веома битан корак а развој вештина је додатно неопходна формула за успех у овом новом изгледу света.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije