Новости 1 Студентски профил Moodle
MEF NOVOSTI
МЕФ НОВОСТИ

Одржано гостујуће предавање „Енергетска ефикасност као одговор на климатске промене у урбаним срединама“


15.04.2024. 02:50 | 105

Одржано гостујуће предавање „Енергетска ефикасност као одговор на климатске промене у урбаним срединама“

Гостујуће предавање на тему „Енергетска ефикасност као одговор на климатске промене у урбаним срединама“ одржано је на МЕФ факултету 3. априла. О овој актуелној теми говорили су проф. др Јасмина Маџгаљ подсекретар за заштиту животне средине града Београда и доц. др Марко Вујић са Факултета политичких наука.

Проф. др Јасмина Маџгаљ у свом делу предавања представила је значај енергетске ефикасности с посебним утицајем на умањење климатских последица. Студија случаја односила се на главни град Србије – Београд. Професорка је навела које су најнеуралгичније тачке у престоници које су последице климатских промена у Београду, попут поплава, снегова ван очекиваних месеци, те високог нивоа аерозагађења.

Др Вујић је у свом делу излагања студентима појаснио појмове енергетске ефикасности и климатских промена, у глобалном али и националном контексту. Уз низ препорука како појединци могу допринети повећању енергетске ефикасности у измени сопствених навика, дотакао се и системских измена неопходних на локалном и републичком нивоу. Посебан значај дат је изменама у енергетском сектору сазданог на нискокалоричном лигниту, како би се ефекат климатских промена умањио, а енергетска ефикасност повећала уз побољшање квалитета живота грађана.


Повезане странице