Новости Студентски профил Moodle
Blog

Најчешће грешке које праве студент прве године и како их исправити?

Ауторка: Ана Пупавица | 22. Јун 2023 | 1125 Views
Најчешће грешке које праве студент прве године и како их исправити?
#srednjoskolci #greske #pouke

Добродошли, будући студенти! Да ли сте већ уписали факултет? Уколико се спремате да закорачите на универзитет и започнете своју академску авантуру, важно је да будете свесни изазова који вас очекују и грешака које су уобичајене међу студентима прве године. Овај текст ће вам помоћи да се припремите на најбољи могући начин и избегнете ове грешке, како бисте остварили успех током свог студирања.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

1. Неиспитивање интересовања и циљева

Једна од најчешћих грешака које студенти прве године чине је недовољно истраживање сопствених интересовања и циљева пре уписа факултета. Важно је да пре него што донесете одлуку о студијском програму, размислите о својим страстима, талентима и жељама. Постављање јасних циљева и избор факултета који одговара вашим интересовањима ће вам омогућити да имате смисленију и испуњенију студентску каријеру.

Како исправити ову грешку: Узмите време да истражите различите студијске програме, разговарајте са студентима који студирају на факултетима који вас занимају, присуствујте сајмовима образовања и отвореним данима. Разговарајте са саветницима за упис на факултет како бисте добили додатне информације и савете о избору студијског програма који најбоље одговара вашим интересовањима.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

2. Недостатак организације и планирања

Студенти прве године често се суочавају са изазовом прилагођавања новом ритму живота на факултету. Недостатак организације и планирања може довести до губитка времена, пропуштених рокова и непотребног стреса. Уредно вођење бележака, прављење распореда и постављање приоритета су кључни фактори за успех током студија.

Како исправити ову грешку: Развијте систем организације који вам одговара. Користите календар или планер како бисте пратили обавезе, постављали рокове и правовремено се припремали за испите. Такође, стварање студијске рутине ће вам помоћи да одржите конзистентност и ефикасност у учењу.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

3. Лоше управљање временом

Повезано са претходном тачком, лоше управљање временом је још једна честа грешка коју праве студенти прве године. Упис на факултет доноси бројне обавезе попут предавања, семинара, групних пројеката и испитних рокова. Ако не успете да ефикасно распоредите своје време, можете се осећати преплављенима и исцрпљенима.

Како исправити ову грешку: Научите да поставите приоритете и делегирате задатке. Идентификујте најважније обавезе и прво их завршите. Учите да користите технике ефикасног учења, као што су "Помодоро" техника или технику "узрок-последица". Такође, не заборавите на здрав одмор и време за опуштање како бисте одржали баланс између обавеза и личног живота.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

4. Неискоришћавање ресурса факултета

Факултети пружају бројне ресурсе и подршку за студенте, али многи студенти прве године не искоришћавају све могућности. Библиотеке, академске радионице, менторски програми и канцеларије за саветовање су само неки од ресурса који вам могу помоћи да постигнете академски успех и развијете своје вештине.

Како исправити ову грешку: Информишите се о свим доступним ресурсима на вашем факултету. Редовно посећујте библиотеку и користите њен материјал за истраживање и учење. Укључите се у додатне академске програме и радионице како бисте стекли додатна знања и вештине. Не оклевајте да потражите помоћ од професора, саветника или тутора ако вам је потребна додатна подршка.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

5. Недостатак равнотеже између студирања и личног живота

Фокус на академски успех је важан, али потпуно занемаривање личног живота може довести до исцрпљености и губитка мотивације. Многи студенти прве године запостављају своје хобије, друштвене активности и здравље, што може негативно утицати на њихово целокупно благостање.

Како исправити ову грешку: Пронађите равнотежу између студирања и личних интереса. Одвојите време за хобије, вежбање, дружење са пријатељима и одмор. Важно је неговати своје физичко и ментално здравље како бисте били продуктивни и срећни током свог студирања.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

6. Не одустајте, ми дајемо бољу шансу

Уколико нисте успели да положите пријемни испит на жељеном факултету, то ни у ком случају не значи да треба да одустанете од студирања или да чекате годину дана да бисте опет покушали. Распитајте се на којим другим универзитетима нуде високо образовање за област којом сте одабрали да се бавите и да ли још увек траје упис на факултет. МЕФ факултет даје другу, а сигурно смо и бољу шансу свима који су полагали пријемни испит на било ком факултету или високошколској установи. Уколико сте већ полагали пријемни испит, искористите парво на директан упис на МЕФ факултет, институцију образовања за 21. век. Чекамо вас!

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Дакле, правилно планирање, организација, управљање временом, искоришћавање ресурса факултета и одржавање равнотеже између студирања и личног живота као и упорност су кључни фактори за успех студената прве године. Будући студенти, будите свесни ових грешака и користите ове савете како бисте избегли замке и остварили своје циљеве на факултету. Ваша академска авантура тек почиње, стога се припремите на најбољи могући начин и уживајте у сваком тренутку свог студентског живота. Срећно!


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije