Новости 3 Студентски профил Moodle
Blog

CYBER BULLYING

Како да решиш проблем насиља ако си жртва? А како ако си злостављач?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 14. Децембар 2021 | 1048 Views
CYBER BULLYING

Вршњачко насиље има ново оружје – то је тастатура. Било да сте жртва cyber bullying-a или да сте злостављач – у оба случаја имате проблем. И неопходно је да се обратите стручном лицу. Жртве најчешће дуго прикривају насиље које трпе због срамоте или застрашивања од стране насилника или страха од реакције родитеља или лица коме би се поверила… Злостављачи често због личних комплекса или бахатости малтретирају друге особе користећи "предност" узнемиравања на даљину. Злостављачи, наравно крију своје злодело на дуже стазе или најчешће негирају ако и буду разотркивени.

Најбитније је да се жртва обрати особи од поверења: родитељу, другу, другарици, брату, сестри и да на тај начин олакша ситуацију тиме што ће прво добити подршку а потом и помоћ у решењу такве ситуације. Исто важи и за злостављача, обратити се стручном лицу и разрешити конфликте који очигледно праве друштвено неприхватљиво понашање.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Тинејџ и адолесцентски период носи велики број изазова. То су формативне године у креирању свести једне младе особе и логично је да на све појаве не уме да се одговори уколико не добијете савет, подршку или помоћ особе од поверења. Уколико осетите промене у свом понашању попут одсуства жеље за комуникацијом, нерасположење, мањак апетита… или проблеме са спавањем и ноћне море, нападе панике и реакције на јак звук… Преиспитајте да ли трпите неки облик непријатности – уживо или на интернету?

Младој особи је потребно да неку ситуацију која је за њих проблематична види и из другог угла - из угла особе која је старија и зрелија. Зато је веома важно да емоције поделите са неким коме верујете и да не постоји стид када су у питању властити осећаји.

  • Уколико сте жртва – немојте ћутати!
  • Уколико сте жртва – важно је да знате да НИСТЕ ви криви.
  • Уколико сте жртва и осећате се усамљено и изоловане – обавезно и потпуно слободно се обратите за поршку!
  • Уколико сте ви ти који вршите cyber bullyng – обавезно потражите помоћ неког стручног лица. Такво понашање дефинитвно указује да имате озбиљан проблем који мора да се реши.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Тинејџери и адолесценти живе дигитални живот. То је чињеница од које не може да се побегне. Ви као представник те прве генерације сте прва native digital генерација. Тако да оно што се у online свету одиграва у великој мери представља стварност која креира живот младима.

Битно је направити дистанцу од те виртуалне стварности која поред предности има и велики број мана које могу да доведу до лоших мисли и фаталних последица.

Уколико осећате мањак самопоуздања, константну несигурност, усамљеност и изолованост – то је тренутак да се обратите особи од поверења и да поделите своје осећаје. Најбитније је препознати сопствену нелагоду и позабавити се сопственим емоцијама. Свака емоција нам нешто говори и свака ситуација је решива иако може да делује да је компликовано. Ако имате потребу да узнемиравате особе, да их понижавате или вређате, да користите можда и физичку врсту напада или да измишљате приче и преносећи их до други особа – треба озбиљно да размислите због чега сте мотивисани да се тако понашате.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Ментално здравље није одредиште него пут. Не ради се о томе где ћеш стићи него како ”хендлујеш” тим процесом.
Менталне потешкоће и нелагоде нису лични неуспех. Нису нерешиве, него су веома често само тренутно стање свести чији се симптоми често могу и једним разговором отклонити.
Најбитније животно правило је ставити своје ментално здравље на прво место!

За разлику од насиља у школи, које је често очигледно и за друге посматраче… насиље на интернету може бити само у „четири зида“. То овај вид насиља додатно компликује јер унутар софтвера може свашта да се изговори и да за то нико не сазна док особа која трпи те увреде не проговори.

Зато је битно да будете апсолутно отворени за све непријатности које вам неко упућује преко друштвених мрежа и да коначно схватите да је проблем у особи која злоставља!

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije