Новости Студентски профил Moodle
Blog

10 ЖИВОТНИХ ВЕШТИНА

ШТА ЈЕ ТО ШТО МАТУРАНТИ МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 09. Март 2022 | 998 Views
10 ЖИВОТНИХ ВЕШТИНА

У дигиталној ери и даље је неопходно поседовати вештине које новијим генерацијама можда могу звучати превазиђено. Вештине у свакодневном животу чине да се осећате самосталним и независним. Међутим, док нас технологија покреће напред, основне животне вештине су актуелне као и пре 30 година. А то је за младе људе најбитније да разумеју.

Интеракције младих људи су усмерене на технологију и на виртуелну комуникацију. Млади могу да постигну више са својим телефонима за сат времена него што већина људи може да постигне за недељу дана. Тај стил јесте бржи али је апсолутно недовољан. Зато се често дешава да су млади неснађени при разговору за посао или путем телефона, у јавним обраћањима, у банци, пошти…

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Познавање саобраћајних знакова и правила вожње као и полагање возачког испита једна је од битнијих дужности коју треба савладати са пунолетством. То је вештина која је веома значајна, без обзира да ли поседујете аутомобил или не.

Кување једноставнијих јела и сналажање у кухињи за сва три дневна оброка је пресудно како не бисте били свакодневно осуђени на нездрави fast food.

Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, Tik-tok, банкарске апликације су алати на које се ослањају млађе генерације…
Али познавање тих мобилних апликација је недовољно за функционисање у реалном животу.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Неопходно је разумевање како функционише банкарски систем: отварање банковног рачуна и разумевање трансакција, разлике између штедног, текућег и девизног рачуна, обављање електронског плаћања.

Попуњавање уплатница, чекова као и слање и пријем пошиљке су неке од основних процедура у банци или пошти које је неопходно знати. Такође адресирање коверте, разгледнице или честитке и слање поштом је део опште културе.

У току или након студирања следи низ процеса који ће се понављати док не дођете до запослења а то је: тражење посла, аплицирање за посао (писање CV-а, Мотивационог писма, припрема за интервју са послодавцем), интервју… Овај низ ситуација је заправо низ неопходних вештина које морају да се савладају. Све је стресно јер су баш то први утисци које остављате на послодавца и све треба да буде беспрекорно. Потребно је самопоуздање пре свега али и вештине и знање које ће то да оправдају. Уз ове вештине иде и вештина писања професионалног e-mail-а односно обраћање електронским путем које има своје правилности и које је неопходно знати да бисте били озбиљно схваћени у пословном окружењу. Додатно, писање захвалнице у сврху професионалног умрежавања је неопходна вештина.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Припадници млађих генерација комуницирају путем емотикона, sticker-a и уз скраћенице. То је симпатично међу вршњацима… Али када треба да се комуницира путем телефона у правом смислу ту код појединих долази до проблема. Нека истраживања су показала да су млади неснађени када треба да закажу лекарски преглед, објасне који проблем имају или да поруче неки производ. Такође, уочен је и проблем да именују ствари правим именом када им се постави питање…

Умеће коришћења планера је можда једна од најкориснијих вештина које ће значити кроз цео живот. Доказано је да особе које планирају своје време и обавезе постижу неупоредиво више.

Уважавање старијих уз персирање прави разлику. То је стандард од ког не треба одступати. Такав приступ је дужност приликом сваког контакта, па макар комуникација била и са особама приближних година. Такође, обраћања попут: „Добар дан… како сте?“, „Хвала“ , „Извините“ - су основа свакодневног културног обраћања.

Може да звучи једноставно или сувишно… али ово заиста јесу основне животне вештине без којих се не може ни у дигиталном свету.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije