Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
06. Децембар 2020 / 17:02    5290 Views  

Добар избор као резултат

Почетак школске године за матуранте је препун изазова и избора. Избор није тежак сам по себи, тешка је чињеница да се избором једног одричемо нечег другог. Преиспитивања су суштина одрастања, доношење правих одлука је награда а добри избори су уједно резултат. Када на ред дође упис на факултет, недоумице су вишеструке јер једно интересовање мора да надвлада сву осталу радозналост која је карактеристична за узраст када се факултет и уписује. Наступа почетак школске године а избор факултета је главна тема.

Најпопуларнији студијски програми у овом периоду су: информатика, софтверско инжењерство, менаџмент, психологија, стоматологија и медицина.

Усвојена је одлука да ће се најмлађим основцима (од првог до четвртог разреда основних школа) бити уведен час информатике једном недељно. Информатика постаје обавезни предмет у првом циклусу образовања, на самом почетку основне школе. Док се на постдипломским студијама уводи јединствен програм под називом Мастер 4.0 који треба да повеже савремена ИТ знања са пословним вештинама. У настави ће учествовати и представници ИТ компанија, који ће омогућити обавезну праксу за студенте. Један од услова на Мастер 4.0 програму је да су укључени инострани стручњаци - предавачи са престижних америчких, шпанских, данских, француских, као и универзитета из региона. Популарно и тражено занимање је систем администратор чији је задатак свакодневна провера техничке исправности рачунарског система, отклањање мањих кварова и застоја у раду система, обављање административних послова с корисницима, саветовање корисника и објашњавање техничких могућности система.

Знања из менаџмента као система успешног пословања су неопходна за било коју врсту занимања. Успешан менаџмент се састоји од квалитетне едукације, практичног искуства и финансијских достигнућа. Суштина успешног менаџмента је економичност и ефикасност односно профит/зарада.

Психологија, стоматологија и медицина су стандардно популарне уско стручне области из којих ће увек бити неопходни стручњаци. Заинтересованост за области које се тичу људског здравља су увек добар избор. Али и ове гране захтевају стручњаке из области менаџмента и информатичку стручност.

Тестови професионалне оријентације су један од сигурнијих начина да направите прави избор при упису на факултет. Стандардизована форма упитника вам нуди могућност да боље упознате која су ваша интересовања.

Пре било ког почетка, добар резултат је и кад се направи добар избор. Када се ова степеница пређе, онда резултати почињу да се мере на различитим задацима. Добар старт је половина утакмице. Полувреме оставља простор за усавршавања или поправке. Затим, након три године, када се основне студије заврше наступа финални резултат. Онда је тај финални резултат са основних студија вредност за неку наредну једначину… и тако у круг до наредних добрих избора и њихових резултата.  

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице