Новости Студентски профил Moodle
Blog

Да ли садашњи матуранти имају довољно информација

Да донесу важну животну одлуку?

Ауторка: Ана Пупавица | 19. Октобар 2022 | 3362 Views
Да ли садашњи матуранти имају довољно информација
#studenti

Пред садашњим матурантима је последња година средње школе, али и моменат доношења важне животне одлуке – који факултет  уписати. Изгубљени  између  савета родитеља, пријатеља, професора, својих жеља и ситуације на тржишту рада, многи ученици нису сигурни чему да се приклоне и како да одлуче. Тестови професионалне оријентације, као и тестови интересовања, личности и опште културе, матурантима могу помоћи да одаберу  факултет  који им највише одговара – саветују психолози.

Због спољашњих утицаја на похађање средње школе последњих неколико година, помало је изгубљена темељност у стицању знања и пољуљан је пут стварања дисциплине код адолесцената од којих се очекује да на крају средње школе већ имају формиране ставове и јасне циљеве и жеље како би кренули даље и изаберу пут којим нема назад.

Да ли је особа у овом узрасту у већини случајева зрела да донесе овакву одлуку?

Наше мишљење је да јесте, али на то да ли ће погрешити приликом доношења одлуке не утиче зрелост, већ једноставно доступност релевантних информација и критеријума помоћу којих треба донети одлуку. Млади људи пред којим је период студирања треба да схвате да ничије искуство, па ни оних најближих, не може бити релевантна информација коју треба следити 100%. Ни један случај није јединствен, па ни стицање знања на неком од универзитета. Много је фактора који утичу на то како ће нека особа да прође, како период студирања, тако и период после студирања. Поред овога постоји још једна ствар које будући студенти треба да буду свесни, а то је да садашњи факултети дају много могућности и понуда занимања, тако да никада, па ни у тренутку уписа факултета, нећете бити стриктно опредељени за одређено занимање. Током студија се треба трудити да ипак што пре пронађете конкретно оно чиме бисте се бавили како бисте већину своје енергије усмерили на конкретне ствари и како бисте били мотивисанији да факултет који сте започели и завршите. Ако немате циљ током студија, често се дешава да изгубите вољу и баците у једном тренутку све у воду, што никако нисте на почетку могли да замислите. Постоје моменти током студија када студенти схвате да су ипак погрешили и они најистрајнији не клону духом, већ пробају испочетка и у том тренутку им се живот мења из корена, тада схватају да имају циљ и да су само били неко време на погрешном путу, али да је све могуће надокнадити, а да је то изгубљено време само цена журбе и неискуства.

Ево наших савета за прикупљање информација за доношење важне животне одлуке.

Сакупите што више реалних искустава са факултета у оквиру ваше сфере интересовања, али немојте слепо веровати нечијем искуству, јер ће ваше сигурно бити уникатно. Људи су способни да памте само део ствари из целокупног процеса, а процес студирања је изузетно комплексан и дугачак, тако да вам ни једна особа не може пренети све детаље. Када прикупите више искустава, упоредите их по критеријумима који су вама важни. Ако се неке ствари подударају у доста појединачних искустава, већа је вероватноћа да ће и на вас оставити утисак управо та чињеница о студирању на том факултету. Користите папир и оловку за овакву упоредну анализу и запишите сваки детаљ, сигурно ће вам бити од користи.

Одрадите тест професионалне оријентације и захтевајте од психолога детаљно тумачење теста и стручно мишљење.

Помоћу интернета потражите на којим све универзитетима и факултетима постоје основне академске студије  и усмерења која вас занимају у држави или граду где желите да студирате. Детаљно претражите сајтове тих факултета. Водите евиденцију и запишите све што вам је привукло пажњу. Мислите и о детаљима и томе да ћете доста  времена проводити на факултету. Размишљајте о другим стварима које вас занимају у животу и да ли вам факултет дозвољава да их се не одрекнете. Пронађите списак предмета на сајту и тако дубље истражите о чему бисте учили на том факултету и  усмерењу. Замислите како би вам изгледао један дан факултета након што све ово истражите. Поставите себи питање да ли себе видите на том факултету, али и на неком од послова који су могући након студија.

Направите ужи избор на основу истраживања. Позовите контакт телефоне уколико нисте успели да пронађете све информације и распитајте се детаљније. Запишите који факултети дозвољавају  обилазак  и разговор уживо. Искористите то, издвојите мало времена и идите у посету факултету  јер ћете створити много јаснији утисак. Распитајте се шта вам је све потребно за упис. Чим донесете одлуку, започните припреме. Срећно!


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije