Новости 1 Студентски профил Moodle
Blog

ИЗБОР ЗАНИМАЊА – ЗАДАТАК БРОЈ 1.

КАКО НАПРАВИТИ ПРАВИ ИЗБОР?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 06. Новембар 2021 | 893 Views
ИЗБОР ЗАНИМАЊА – ЗАДАТАК БРОЈ 1.

Улагање у младе потенцијале није подстицај само за те појединце, него представља напредак за цело друштво. Јер су управо ти млади људи потенцијално будући истраживачи, научници, предузетници, менаџери, ИТ стручњаци, професори, економисти, финансијски експерти. Улагање у образовање данас, представља улагање у напредак које ће за резултат дати да неко у будућности улаже у вас кроз квалитетно запослење и одличну зараду. То је моменат када вас неко препозна као талентовану, вредну, упорну и посвећену особу коју жели у свом колективу.

„Истраживање нових океана“ мора да подразумева да се „одвојите од обале“. То је тренутак када улажете у себе, превазилазите себе и када се на ту обалу враћате као богатији, свестранији и стабилнији. Само тако потковани можете да будете успешни у будућности и да доприносите. Да бисте били финансијски независни морате да остварујете планове, да одлучујете и бирате. То је уједно део вашег развојног професионалног пута.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Професионална оријентација звучи компликовано али је заправо веома корисна.

Шта представља? То је психолошко тестирање способности, интересовања и капацитета личности. То је уједно ваша најбоља инвестиција. Уштедеће вам и време и новац. Кроз различите тестове карактера, радне навике и способности може да се утврди шта и зашто особа жели као и да сазна реалне могућности образовања.

Почетак финансијске независности је избор факултета а потом и избор занимања. Одлуке нису једноставне али су неизбежне.
Неспутаност у остваривању циљева младог човека је важан предуслов успеха и остварења потенцијала.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

А шта ако је особа мултипотенцијалиста?

Шта то конкретно значи?

Проблем може да настане ако је особа заинтересована и талентована за различите области. Тада се може јавити реалан страх шта изабрати као основно занимање?! Али и то је решиво. Било би разумно да се од тих неколико области особа определи за  најпрофитабилније занимање које ће да обезбеди сигуран приход а да остала интересовања буду додатна хоби-занимања или занимања које ради периодично или у складу са жељама.

Друга опција у случају мулти-талената би била да различита интересовања и потенцијална занимања обједини кроз једно занимање, тако што ће имати додир са свим што особу занима али већину времена ће посветити оној области за коју се специјализовао. Спознати своје способности, интересовања и вредности је од пресудног значаја. Зато је пре доношења ове битне одлуке веома битно упознати себе. Поред процене способности битно је упознати своја интересовања. Јер можете бити талентовани за неку област али ваше личне амбиције могу бити усмерене на нека друга остварења...

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Утицај околине може бити веома јак. На избор занимања утицај могу да имају: школа, родитељи, вршњаци и трендови. Ученици некада своје будуће занимање посматрају и као престиж, а не као занимање које има и своје предности и мане. А управо од тога како се особа носи са манама неког занимања може да укаже да ли је спремна на ту врсту професионалног изазова?

Да закључимо зашто је битна професионална оријентација?

  1. Упознаћете боље своје способности и недостатке.
  1. Добар избор ће вас одвести ка сигурном успеху у каријери.
  1. Пружиће вам осећај сигурности и контроле над сопственим животним одлукама.
  1. Отклонићете конфликте унутар породице али и на будућем радном месту.
  1. Потврдићете свој професионални избор на најпрофесионалнији начин.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije