Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
31. Март 2021 / 10:51    2039 Views  

КАКО ИЗГЛЕДА ИДЕАЛАН ПОСЛОДАВАЦ ЗА ДАНАШЊЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТУДЕНАТА?

Уласком нових генерација на тржиште рада, јављају се изазови и за послодавце и за новозапослене. Неопходно је разумети обе стране, ускладити очекивања и подстаћи толеранцију.

Без шефовског дириговања и више менторства и љубазности – ово је формула за идеалног послодавца данашњих представника младих генерација. Данашње млађе генерације очекују да их надређени усмерава и подучава уколико је потребно и да буде приступачан, отворен и пре свега етичан.

Пуко командовање је прошлост. Неопходно је константно давати нове изазове младима на радном месту, поштовати њихов интегритет и сва знања која поседују као и њихову вештину да се јако лако прилагођавају и савладавају препреке.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Захтеван задатак је постављен пред оба фронта а решење лежи у међугенерацијској солидарност.

Нове генерације су динамичне, амбициозне, веома посвећене и информатички писмене. Добра плата и повластице су нешто што се подразумева за ове генерације.

Они очекују да у послу пронађу смисао и да влада здрава организациона култура. Гласно устају против било које неправде – мобинга или непоштовања. Нове генерације су освешћене по питању баланса између професионалног и личног живота и за њих се подразумева да и послодавац то поштује.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA
МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

И поред страсти према послу, ако им се не свиде међуљудски односи, начин на који се опходе надређени према њима… млађе генерације напуштају посао без много дилеме.

Спремни су на честе промене посла и колектива и то не третирају као неуспех него као одбрану свог „Ја“ и тежњу ка квалитету.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Три ствари које нове генерације очекују од шефа су:
сталне повратне информације, укључивање у рад, праћење и посвећеност.
Очекују да кроз стално менторство могу да напредују у каријери, што им је основни циљ.

Битно им је да виде смисао посла који обављају и могућност да напредују на позицијама и да се усавршавају са својим способностима.

Теже односу једнакости са својим надређеним јер имају став да таква транспарентност доводи до значајнијег успеха у послу.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - УСИСИВАЧ ПЛАСТИКЕ - OCEAN CLEANUP - PORTADA

Вођени ставом да може боље, да им припада подједнако квалитетно колико и они могу да понуде – не пристају на компромисе који нарушавају њихову визију.

То није недоказана генерација младих, него освешћена генерација бунтовника чији бунт не представља неоснован револт него супротстављање систему који је увелико престао да постоји. А они су носиоци тог новог поретка.

Учите од младих. Није време да ви њих и даље васпитавате. Дошло је време да они преиспитају све постојеће стандарде, успоставе нове који су у складу са њима и да на крају крајева они преваспитају вас.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице