Новости 2 Студентски профил Moodle
МЕФ
31. Октобар 2019 / 13:13    2341 Views  

МУЛТИТАСКИНГ ЕПИДЕМИЈА

Свакодневно нам падне на памет до 70 000 мисли, како су израчунали стручњаци. Наш мозак може да прими неколико милиона битова информација али може да обради једва неколико десетина у секунди. Да је људски мозак хард-диск имао би до 2,5 милиона гигабајта. Тако да, када неко каже да ради неколико ствари у исто време заправо прелази са једног задатка на други. Мислимо да ћемо обављањем више задатака истовремено уштедети време… међутим научници доказују супротно. Доказано је да се прелажењем са једног на други задатак прави већи број грешака, слабије се памти и губи се време.

Како увежбати мозак да ради само један задатак? Одговор је у постизању стања тока. Ток је стање у које се упадне када се потпуно уживи у неку активност и ништа му друго није битно. Такво искуство је изузетно пријатно па особа наставља да се бави том активношћу из чистог задовољства. Ово стање се не односи само на креативне професије него на сва занимања која кад досегну овај степен посвећености постају креативна. Занимљиво је да је искуство стања тока исто за све људе без обзира колико година имају и којој култури припадају. Да би особа могла дуго да остане концентрисана, битно је да оно чиме се бави доживљава као изазов.

Правила за постизања стања тока:

1. Одабрати изазов довољно тежак али не претежак
2. Имати конкретне и јасне циљеве
3. Усредсређивање на једну активност

Како испоштовати правила?

  1. Ако је задатак лак, наступа досада. Помало тежак али остварив - изазован задатак – стање тока. Уколико је задатак изнад способности особе – наступа страх и блокада.
  2. Много је важније имати компас чија игла показује конкретан циљ него имати мапу. Да би се постигло стање тока, мора да се зна циљ, али је битно оставити их по страни када се бацимо на конкретан задатак.
  3. Бити у окружењу које неће одвраћати пажњу. У сваком моменту имати контролу над оним што радимо.

 

УСРЕДСРЕЂЕНОСТ НА ЈЕДАН ЗАДАТАК

МУЛТИТАСКИНГ

Постизање стање тока

Немогуће је постићи стање тока

Постиже се продуктивности

Смањује се продуктивност за 60%

Повећава се способност памћења

Смањује се способност памћења

Смањује се могућност грешке

Чешће се греши

Контрола над ситуацијом, смиреност

Задаци контролишу особу, стрес

Повећање креативност

Смањење креативности

Време лети

Време споро пролази

Задовољство

Досада и исцрпљеност

Не контролишемо задатак него га спроводимо тако да нас води ка циљу

Непрестана самокритичност, осећај фрустрације

Постоји само садашњост

Брига о прошлости и будућности

Бистар ум који отклања препреке

Брига, сумња, недостатак самопоуздања

 

Број синаптичких веза у мозгу се удвостручује када научите нешто ново.  Физички доказ те интеракције је да се са 1300 веза број повећава на 2600. Отвореност за нова искуства а потом препуштање стању тока је најидеалнији сценарио који може да се приушти личном развоју.

„Срећна особа је превише задовољна садашњошћу да би размишљала о будућности.“ …Али све што се ради данас је да би постигла боље сутра… Када се умреже ове две једначине, успех је загарантован.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице