Новости 3 Студентски профил Moodle
МЕФ
28. Фебруар 2020 / 16:14    3891 Views  

НАЈТРАЖЕНИЈА ЗАНИМАЊА БУДУЋНОСТИ

Данашњи матуранти су пред највећим питањима: „Шта треба да студирам а да ми се исплати, омогући да се лако запослим и имам високу плату?” Појединци наслућују чиме би могли да се баве али некад немају довољно информација или наилазе на отпор родитеља који их подстичу да се баве „традиционално исплативим занимањима“.

Компанијама је сада много јефтиније да раде из једног центра, да маркетинг и продају пребаце на интернет и да тако и комуницирају са клијентима. Управо је у томе суштина: стара занимања и радна места се затварају али истовремено се отварају нова која, још увек, не могу бити обављана од стране машине.

Према најновијем истраживању World Economic Forum “Future of Jobs Report“ , објављена је прогноза осам најтраженијих и најплаћенијих занимања у будућности.

 

АНАЛИТИЧАРИ ПОДАТАКА

Анализа података или dana mining је процес које компаније и државне институције користе да претворе велику количину сирових података у корисне информације. 2020. године свако људско биће ће стварати око 1.7 MB сваке секунде нових података. Подаци су од непроцењиве вредности које уз правог аналитичара који из њих уме да извуче праве закључке добијају вредне информације о навикама потрошача, што побољшава продају и увећeва профит.

IT СТРУЧЊАЦИ

Су стуб иновација и развоја у технолошкој револуцији. Стручњаци за информатику ће наставити да буду веома тражени. Посебно ће бити тражени програмери, а нарочито аналитичари информатичке безбедности јер ће безбедност на Интернету постати главна тема и задатак за нове ИТ стручњаке.


АРХИТЕКТЕ И ИНЖИЊЕРИ

Су данас много више од конструктора грађевина. Ова занимања су права комбинација уметности и науке. Процена је да ће у наредне три године порасти потреба за стручњацима овог типа. Нови изазови су: пренасељеност, избегличке кризе, отпорности зграда на тектонске поремећаје, климатске промене и дефицит природних ресурса. Тако да се због новонасталих проблема, мора утицати и на промену инфраструктуре – трансформација читавих градова.

СТРУЧЊАЦИ ЗА ПРОДАЈУ

Иако се све више прелази на online куповину, расте потреба за таргетирањем нових клијената и постизањем раста продаје. Задатак ових стручњака је проналажење путева до крајњег корисника: одређивање продајног тржишта и стратегије за њихово освајање. Неопходно је поседовати напредне вештине комуникације и висок степен емотивне интелигенције, као и значајно техничко знање како би могли да разумеју шта продају.


СЕНИОР МЕНАЏЕРИ

Састоје од много подобласти и као такве нуде јако много могућности за запослење или за даље усавршавање. Менаџерска професија има фокус на решавање конкретних проблема. Неопходне су што иновативнији менаџери који ће успети да компаније прилагоде технолошким иновацијама или једноставно компанија неће бити. У будућности, то ће се посебно односити на менаџере у специфичним областима као што су: некретнине, финансије, банкарство, енергетика, медији и забава.

ДИЗАЈНЕРИ ПРОИЗВОДА

Ова грана је еволуирала и постала спој технологије и креативности. Од будућих дизајнера ће се тражити да успешно комбинују истраживање, интеракцију, визуалне елементе и програмирање како би се решиле потребе и проблеми. Дизајн ће подразумевати спој технолошких и социјалних проблема и фактора


ЉУДСКИ РЕСУРСИ

Talent management или Human Resources је најбољи филтер за процењивање особа приликом запошљавања. Оба термина су у употреби а суштина је психолошка оцена способности и усмеравање запослених да постану врсни стручњаци. Задатак овог сектора је и да креира квалитетне тренинге и обуке како би постојећи запослени постали још успешнији и у корак са технологијом.

ПРАВНИЦИ И САВЕТНИЦИ

Правници са специјализацијама у посебним областима. Иновације и нове технологије утичу на стварање нових правних ситуације и етичких дилема које захтевају регулативе и законе. Ова врста правника има задатак да интерпретира ново законодавство за нова занимања. Све већи раст потребе за адвокатима у области здравствене заштите.

Свет се усложњава, новонастали процеси захтевају другачију врсту анализе. Међузависност система и различити процеси, захтевају стручњаке који анализирају велику количину података, изводе закључке и креирају стратегије понашања.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице