Новости 1 Студентски профил Moodle
МЕФ
15. Септембар 2020 / 10:18    1547 Views  

Пет малих правила за велике промене

Навика може да буде фантастичан слуга али и зао господар.

Уколико су адекватне и креативне, навике сигурно доводе до правих резултата.

Лоше навике су као лоше друштво. Треба их на време препознати и избегавати.

Ресетујте свој унутрашњи сат.

Малим навикама промените свој свет.

Уколико се ујутру осећате мрзовољно и ненаспавано, стално касните и не желите да устанете из кревета… Ево неколико савета за бољу продуктивност у новој школској годиини.

Најуспешнији људи, као најбољи рецепт, наводе да је то квалитетан сан и рано устајање.

Правило 1: Не притискати snooze код јутарњег аларма. You snooze – you lose! Заблуда је ако мислите да ће тих 15 – 20 минута утицати да се боље наспавате. Најчешће се деси да се успавате. Сазнајте којих 5 ситуација се догађа уколико притиснете snooze.

Поента је ићи на спавање у слично време и организам ће се сам навићи да се буди без навијања будилника. Уколико је ипак у току ноћи било мање сна, боље је и тада устати раније а може да се дремне преко дана. Поподневни сан од максимaлно један сат је веома здрав.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ
МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Правило 2: Буди доступан/на, буди активан/на. На позиве и поруке одговорити одмах. Чим порука стигне или чим телефон зазвони, ако сте у могућности да се јавите или узвратите sms – не одлажите.  Поента је да се одазовете брже. Члановима породице и пријатељима ће много значити ако знају да могу да рачунају на вас. Наравно, тренуци одмора, учења, рекреације не подразумевају да будете доступни и тад. 

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Правило 3: У књизи „Правило 5 секунди“  аутор објашњава да често спута неколико секунди између рађања сјајне идеје и тренутка када се мозак умеша. На идеје се мора реаговати одмах пре него што убедите себе да можда и не мора тако.

Филтер за добре идеје је активан ум!

Бити активан и иновативан је најбољи рецепт!

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Правило 4:Ваша осећање не утичу на вашу способност. Морају се радити и ствари које не пријају. Поента је да се навикнемо да радимо и обавезе које некад нису једноставне али треба да се заврше. „Поједи ту жабу“ – драгоцена књига која између осталог наводи: „Највећу жабу прогутај прву, и то сваког дана“.

Жаба је синоним за непријатан посао који треба одрадити одмах на старту дана. Након тога, све наредно је много пријатније.

Не одлагати непријатан посао је правило број 4.

МЕФ ФАКУЛТЕТ - БРЗИ МАТЕМАТИЧКИ ТРИКОВИ

Правило 5: Мање scroll-ујте, више читајте. Пасивно коришћење интернета је једна од највећих замки. Уместо мењања ТВ канала, данас се скролује кроз „најновија дешавања“. Мозак је неактиван, само региструје две функције: свиђа ми се - не свиђа ми се и ту се сва мождана активност завршава. Међутим и тада се меморија блокира. Од толиког броја информација, слика, аудио и видео садржаја постаје се пасиван посматрач. Насупрот томе битно је развијати критичко мишљење.  Читање помаже у томе - активира посебан начин размишљања, помаже у артикулисању мисли и побољшава изражавање.

Добар савезник су и online или аудио књиге.

Читати сваки дан минимум пола сата – сат је правило број 5.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights

Повезане странице