Новости Студентски профил Moodle
МЕФ
06. Април 2019 / 06:36    2983 Views  

Прелазак са другог факултета

Комплетан Болоњски систем студирања подразумева олакшану мобилност студената. ЕСПБ или Европски систем преноса бодова је начин да се овај циљ оствари тако да положени испити на студијама једног факултета могу бити еквивалентни бодовима на другом факултету. Овај једноставан начин преноса бодова треба да буде олакшица у моменту када желите да донесете одлуку о промени факултета.

Зашто су одлуке тешке? Одлучивањем за једну опцију остајемо ускраћени за неке друге могућности и управо нас оно чега остајемо лишени, наводи на размишљање да ли смо довољно добро промислили. Упис факултета је можда и најспецифичнија одлука која мора да се донесе у раној младости. Овакав избор не треба да створи осећај уплашености али захтева озбиљан приступ. Избор студија може трајно да одреди у којој области ћете бити експерт а ако то није оно што сте замислили, проблем може да наступи касније, кад дођете у контакт са пословним процесима. Може да дође и до грешке при избору а добра вест је да и таква ситуација може позитивно да се разреши.

Уколико одлучите да нисте направили прави избор факултета, постоји одређена процедура приликом пребацивања. Пре свега, неопходно је да се испишете са факултета који желите да промените и да са потребном документацијом одете да се упишете на нови факултет. У случају да сте успешно завршили прву или и другу годину, онда постоји могућност да вам се одређени испити признају и тиме додатно олашка приступ студијама на новом факултету.

Према томе, одлучивање о преласку на други факултет и поновни избор је тежак само у оној мери у којој нисте сигурни шта су ваша интересовања. У административном смислу, процес преласка је максимално поједностављен и не треба да буде разлог за страх. Најбитније је да поред консултација са актуелним студентима, блиским пријатељима или стручним особљем факултета добијете све информације које вас занимају и да на основу тога закључите да ли је то прави избор за вас.

Ово је задатак који захтева одговорност. Када се савесно приступи доношењу одлуке и када се уз адекватне информације креира слика, успех никад не изостане а задовољство следи као награда.

Повезане странице