Новости Студентски профил Moodle
Blog

Како се носити са преоптерећењем и тремом на факултету?

Ауторка: Ана Пупавица | 09. Март 2023 | 647 Views
Како се носити са преоптерећењем и тремом на факултету?
#nastava #fakultet

Студирање може бити изазовно и застрашујуће искуство за многе младе људе, управо због одговорности која им се намеће на самом почетку. Очекивања постоје са свих страна, почев од сопствених потреба и циљева којим сте се водили уписом на факултет, затим, ту су очекивања од родитеља, пријатеља, јавног мњења… Осећај преоптерећености и треме су уобичајени, посебно у почетним фазама студија. Ипак, постоје различите технике које могу помоћи у превазилажењу ових осећаја и учењу како се боље носити с притиском факултетског образовања.

1. Планирање времена

Једна од најважнијих техника за превазилажење преоптерећености и треме на факултету је планирање времена. Овај корак помаже студентима да успоставе јасан распоред обавеза и тако избегну да се ствари гомилају и да имају неуредан распоред. Фактички, овом методом, нећете никада доћи у ситуацију да осећате прекомерну преоптерећеност.

Планирање времена може помоћи и у отпочињању студентских обавеза раније, што може утицати на квалитет студирања и продуктивност. Такође, ова техника може помоћи при балансирању студентских активности и друштвених обавеза.

И запамтите, план је ништа, а планирање је све…

2. Пронађите подршку

Проналажење подршке из породице, пријатеља и колега је од велике важности за сваког студента. Искрени разговори са људима који вас подржавају могу учинити ваше путовање кроз студирање мање стресним.

Уз то, факултетски саветници и професори могу бити важни савезници у превазилажењу преоптерећености и треме. Они често знају најбоље савете и смернице за успешан завршетак студија. Није ни чудо, и сами су прошли кроз исто. Потражите савет од својих професора и људи којима верујете, а не оклевајте да затражите додатну помоћ ако вам је потребна.

3. Технике за управљање стресом

Управљање стресом је кључни фактор у превазилажењу треме на факултету. Можете се потрудити да пронађете свој начин, односно технику за превазилажење треме и притиска.

Неке од уобичајених техника укључују вежбе дисања, вежбање, организовање активности које вас опуштају као што су слушање музике, читање књига или гледање филмова. Позитивне навике могу помоћи да поново успоставите равнотежу између студија и друштвеног живота.

Истраживања кажу да сваки психички напор, захтева бар упола једнак физички напор и обрнуто. Психички премор се најбоље решава физичком активациом која препорађа. Поред тога, добићете и осећај испуњености и задовољства, направићете баланс у својој дневној рутини, а и осећаћете се здраво и “фит”. Да ли сте размишљали да направите екипу са колегама са факултета за баскет или фудбал?

4. Фокусирајте се на мале кораке

Фокусирање на мале кораке, уместо да гледате само велики циљ, може помоћи у смањењу анксиозности и преоптерећености. Уместо да размишљате о свим задацима које пред собом имате, фокусирајте се на један задатак у том тренутку.

Такође, важно је имати реалистична очекивања у вези са својим учењем. Најбољи начин за напредовање је постављање реалних циљева и рад корак по корак.

5. Укључите се у ваннаставне активности са својим колегама

Већина факултета данас схвата да је студирање ефектније уз неговање свих талената и интересовања студената. Зато, на неким факултетима постоје разне могућности, попут креативних радионица, обезбеђених просторија за дружење и повезивање студената, чланство у студентским организацијама, организоване праксе и волонтирање у које се можете укључити са својим колегама.

Често је потребно само још нешто поред учења како бисте понекад скренули мисли и у нечему проналазили одмор и енергију за даљи рад. Поред овога, провођење времена са колегама често може бити плодоносно и донети олакшице у учењу, поред осећаја да у томе нисте сами. Овај осећај је од кључне важности за људе, јер су по својој природи они социјална бића и имају потребу да све своје емоције поделе са околином.

6. Усредсредите се на себе и своје циљеве

И на крају, фокусирање на себе и своје циљеве може помоћи у превазилажењу треме и преоптерећености на факултету. Немојте се упоређивати са другима много, јер свако има сопствени животни пут.

Добро размислите о томе шта желите постићи током свог студирања и фокусирајте се на своје циљеве. То ће вам помоћи да задржите висок ниво мотивације и истрајности, чиме ћете на крају достићи своје снове.


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije