Новости Студентски профил Moodle
Blog

Утицај родитеља на избор факултета будућих бруцоша

Начин и границе до којих је добро усмеравати дете приликом избора факултета

Ауторка: Ана Пупавица | 17. Новембар 2022 | 1167 Views
Утицај родитеља на избор факултета будућих бруцоша
#brucosi #izbor fakulteta #roditelji

Као појединац у једној друштвеној заједници, сваки човек је подложан различитим утицајима околине. Ти утицаји могу одређивати понашање особе у већој или мањој мери. То наравно зависи и од раздобља живота у коме се особа налази, зрелости и карактерних особина. Међутим, јасно је да родитељи значајно утичу на живот свог детета на посредан или непосредан начин. Стога, они активно учествују у одлукама које њихово дете доноси и изборима које прави. Или бар теже томе. Свима је добро позната она реченица: ,,Родитељ је увек у праву" или ,,Родитељ најбоље зна шта је добро за његово дете". Поставља се питање колико је то тачно.

Родитељи су, пре свега, обични људи који имају своје преференције, особине, навике и тежње. Имају своје принципе, ставове и своје планове за будућност. Неретко се дешава да они улажу велике напоре да све те своје карактеристике пренесу на своје дете и усмере га у оном правцу у којем они сматрају да треба да се креће. У томе могу бити успешни и неуспешни, али то може бити и добро и лоше по дете.

Веома осетљива тема јесу матуранти који завршавају 4. разред средњих стручних школа и гимназија и треба да направе корак даље и упишу факултет. У питању су адолесценти који се налазе на једној животној раскрсници и заиста, не би им лоше дошло одређено усмерење, док са друге стране било каква смерница може изазвати контра ефекат. Родитељи се налазе у незахвалној ситуацији јер своје ставове морају врло пажљиво да износе, а савете да дозирају.

Уколико посматрамо групу деце која су одлучила да упишу основне академске студије на неком од факултета, важна је одлука који ће то факултет бити. Будући студенти се налазе у годинама у којима није баш најлакше донети тако озбиљне, крупне одлуке које ће имати утицај на читав њихов живот.

Сигуран начин да не погрешите је да покушате да на објективан начин предочите све чињенице свом детету како би оно могло ипак самостално да донесе овакву одлуку као што је избор факултета, дугорочно – животног занимања. Потрудите се да га подстакнете да сами детаљно истраже све понуђене могућности и да прикупе довољно разних искустава на основу којих ће имати довољно елемената да одлуче. Помозите им у самом процесу, односно начину одлучивања и скупљања информација, али не и у изграђивању става и личног мишљења. Чак и уколико ваше дете од вас отворено тражи ваше мишљење, размислите да ли је то у том тренутку исправан поступак или не. Не заборавите значај личног избора који може представљати веома јак стимуланс и фактор унутрашње мотивације.

МЕФ факултет нуди квалитетно високо образовање на неком од најперспективнијих усмерења данашњице које су на овом факултету и акредитовани студијски програми и то из области информационих технологија, менаџмента и економије. Посетите МЕФ и сазнајте како изгледа факултет за 21. век!


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije