Новости 3 Студентски профил Moodle
Blog

ВАШЕ ДЕТЕ У ДРУШТВУ ВРШЊАКА

ПОМОЗИТЕ ДЕТЕТУ ДА СЕ ШТО БОЉЕ АДАПТИРА

Ауторка: Сања Ђурђевић | 04. Новембар 2021 | 873 Views
ВАШЕ ДЕТЕ У ДРУШТВУ ВРШЊАКА

Социјалне вештине су друштвено прихватљива понашања која треба да градите код свог детета. То је процес који траје од најранијег детињства, преко основне и средње школе па све до факултета. Обзиром да дете промени средину неколико пута у кључним годинама за формирање личности, веома је битно како ће да обради те промене у смислу прилагођавања новој групи вршњака. Ту на сцену ступати ви као родитељи!

Породица је дефинитивно прво место где дете усваја, развија и примењује социјалне вештине које затим примењује и у односу са вршњацима. Кроз међуљудске интеракције, ваше дете постепено модификује а и проширује свој репертоар понашања. Пре свега, имајте у виду да је давање личног примера кључно. Дете се учи посматрањем вашег понашања, оно буквално упија ваше моделе које свесно или несвесно постају његови/њени.

Подстичите дете да се бави решењима, а не да од вас добија готова решења. Учите га да промишља и да се сналази. Чак и ако приметите да има конфликт са својим вршњаком, пустите да видите како ће да изнесе ту ситуацију. Након тога поставите питања која ће даље подстаћи на размишљање: „Шта мислиш како си могао још да реагујеш?“ , „Шта би се десило да признаш да има и твоје кривице?“  …. На тај начин створићете навику да причате о догађајима који су се догодили у школи, факултету, на улици. Такође, бићете у току са дешавањима као и у могућности да испратите како размишља и да га у складу са тим посаветујете.

Подстичите да се дете дружи са вршњацима. Што има више интеракција, постаје вештије у комуникацији, развија емпатију, постаје способније да препозна добре и лоше намере других. Све то омогућава да дете буде искусније у грађењу корелација са другима као и да израсте у задовољну особу.

Потрудите се да утичете на ставове детета тако што ћете кроз аргументоване разговоре и уз опрез о дететовим годинама креирати поруку коју сматрате да оно треба да усвоји.

Задатак родитеља је да информише и упозори дете а не да тргује страхом. Уколико унапред формирате ставове о психоактивним суспстанцама и насиљу, дете ће бити спремно да се одупре таквим ситуацијама. Уз ставове, битно је да радите и на усавршавању асертивне комуникације код свог адолесцента. Тако креиране манире ће изузетно умети да цени.

Све чешће се прича о вршњачком насиљу и истина је да период одрастања уме да буде стресан чак и ако то нису они „прави и озбиљни“ проблеми, како то одрасли називају. У свету вашег детета су баш та збивања највећи и најозбиљнији проблеми са којима се сусрећу. Највећа грешка је омаловажавати значај проблематике са којом се могу сусрести ваша деца. То најпре доказује да сте ви као родитељ недовољно озбиљни. Тај период одрастања уме да остави озбиљне последице и несигурности код детета ако се ти конфликти не превазиђу на конструктиван начин.

Јачајте самопоуздање свог детета јер ће се управо њиме и одупрети притиску вршњака. Успеће да одбије неприхватљиве захтеве других. Објашњавајте да је оно одговорно за своје поступке и да одлуке доноси искључиво на основу своје процене а не због наговора других.

Осећај припадности се првенствено мора изградити у оквиру породице. За дете је веома важно да у родитељима има ослонац и подршку и да зна да када улази у кућу оно стиже у своје уточиште. Чак и ако има конфликт са вршњацима, осећај који га чека у дому је пресудан да те несугласице превазиђе. Поверење се негује и гради цео живот а основу је битно поставити што раније. Породични тим је најјачи тим увек.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije