Новости Студентски профил Moodle
Blog

ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

ШТА ЈЕ ТО BULLYING, CYBER BULLYING И КАКО РЕШИТИ ОВАЈ ПРОБЛЕМ?

Ауторка: Сања Ђурђевић | 15. Децембар 2021 | 1050 Views
ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

Вршњачко насиље је изашло из школских клупа и прешло је и на Интернет платформе. Насиље које трпе тинејџери и адолесценти се најчешће веома дуго прикрива од стране жртве која га проживљава. Разлози су вишеструки. Некад је у питању срамота, некада застрашивање од стране оних који насиље спроводе а некада страх од реакције коју ће изазвати када се детаљи сазнају.

Веома је битно да се и родитељи и школске установе баве дететом у правом смислу те речи. Траума коју дете проживљава се готово увек манифестује кроз понашање. Битно је приметити сваку промену у понашању детета. Такође, важно је не преувеличавати нерасположење детета које може бити само тренутно.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Деца ретко умеју да прикрију незадовољство, а манифестује се најчешће кроз евидентне показатеље: повученост у комуникацији, нерасположење, проблеми са апетитом и спавањем, мањак концетрације, ноћне море, неконтролисано мокрење, напади панике, реакција на јак звук… Када је у питању насиље у школи, дете може учестало да одбија да иде на наставу. Константно проналажење изговора да се ескивира школа може да указује на непријатности које тамо доживљава.

Симптоми депресивности код деце се испољавају на другачији начин него код одраслих. Депресија код деце може да се испољи као: раздражљивост, незаинтересованост, константна досада, непроналажење задовољства ни у чему. Интимно се осећају усамљено, изоловано, изопштено, безнадежно... Такви осећаји значајно утичу на њихово самопоуздање и самопоштовање. И могу да одведу у размишљање да као једини спас од таквих непријатности виде у самоубиству.
Типови bullying-a могу бити: директни - физички напади, вербални (комуникацијом уживо или писањем недоличних коментара путем друштвених мрежа), индиректни – ширење гласина и лажи о жртви, уништавање имовине/власништва жртве.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Битно је знати да деца живе и дигитални живот. То је данашња реалност. Већина њих своје време проводе у online простору. А као последица тог манира, јавља се и могућност „узнемиравања преко тастатуре“ односно syber злостављање.

Жртва може бити баш ваше дете или пак може бити оно које то узнемиравање спроводи. У оба случаја сте дужни да реагујете и да ситуацију исправите.

Када деца континуирано доживљавају злостављање путем  порука на друштвеним мрежама то може довести до кобних последица.

Веома је битно да разговарате са децом о теми злостављања у школи и на интернету. Термин који се још користи за ову појаву на интернету је cyber bullying, преузета из енглеског језика у оригиналном облику. Важно је да им ставите до знања да могу да рачунају на вашу подршку. Битно је да им објасните да они нису ни за шта криви и да су такве ситуације могуће у дигиталној ери и да можда не можете у потпуности да их заштитите од cyber злостављања али да можете да учините све да ризике сведете на минимум. Неопходно је да ваше дете зна да сте ту за њих.

УПИС ЈЕ У ТОКУ / Сазнај све о процедури уписа и на време обезбеди своје место

Забране никако нису опција јер то није конструктивно решење. Деца захтевају објашњења. Ако имате добру аргументацију о добрим и лошим странама интернета, ако нудите креативне примере како проводити време на интернету, ако спроводите едукацију на тему опасности на интернету, – онда чините праве кораке да научите своје дете да се придржава одређених правила на интернету.

Битно је констатовати да је једна страна проблема - дете које је жртва насиља.

А исто тако проблематична је и друга страна – особе које то злостављање спроводе. Ваше дете може бити жртва а може бити и злостављач и треба имати свест да сте у оба случаја подједнако одговорни као родитељ да се тај проблем реши.

Вршњачко злостављање је озбиљан проблем данашњице и у решавање се морају укључити родитељи, школски педагози као и друга стручна лица.

Sanja Djurdjevic
Сања Ђурђевић MA
social policy / business and human rights


Повезане странице

Main
МЕФ ФАКУЛТЕТ

Сазнај све на једном месту!

Основне академске студије

Сaзнај више

Osnovne akademske studije
Osnovne akademske studije